Експолітв'язень Балух знаходиться у медикаментозному сні — Сенцов

Експолітв'язень Балух знаходиться у медикаментозному сні — Сенцов

Експолітв'язень Балух знаходиться у медикаментозному сні — Сенцов
. Фото: Суспільне

Експолітв'язень Володимир Балух після побиття поблизу станції метро "Гідропарк" лежить у Київській міській клінічній лікарні швидкої допомоги. Він перебуває у медикаментозному сні для відновлення після операції.

Як повідомив колишній політв'язень Олег Сенцов в ефір на каналі "Все про єдинорогів", Балух перебуває в реанімації, підключений до апарату штучного дихання. За ним постійно спостерігає медсестра.

Але він не перебуває у комі, він перебуває у медикаментозному сні. Це дуже важливо розуміти. Його туди завели лікарі, щоб він відновився після операції. Тому що йому робили операцію на голові, видаляли гематому. Це серйозна операція. Лікар каже, що мозок неушкоджений і треба просто пройти реабілітацію. Його просто не будять, він зараз спить", - розповів Сенцов.

Він додав, що наразі життю Балуха нічого не загрожує. Також, за словами Сенцова, інформація щодо травми руки та ключиці не підтверджується, але травма голови виявилася тяжкою і серйозною.

Режисер також розповів, що, за словами іншого колишнього політв'язня Євгена Панова, у Володимира Балуха виник конфлікт на мовному ґрунті з однією компанією під час зустрічі з побратимами в річницю звільнення 7 вересня. Однак Сенцов наразі не схиляється до якоїсь із версій нападу на Балуха і хоче оперувати фактами.

Що відомо

  • 7 вересня невідомі напали на експолітв'язня, а нині очільника партійного списку "Європейської солідарності" на місцевих виборах у Київській області Володимира Балуха. Поліція поки що розслідує даний інцидент як розбій.
  • Переслідування Володимир Балуха почалося після анексії Криму у 2014 році. Він вивішував на своєму будинку в селі Серебрянка український прапор. Його кілька разів знімали, однак чоловік вивішував його знову.
  • У серпні 2017 року Балуха засудили до 3,5 років ув’язнення, звинувативши у "зберіганні боєприпасів". На початку жовтня 2017 року "суд" вирок скасував і призначив новий розгляд справи. Тоді у січні 2018 року Балуха засудили до 3 років 7 місяців колонії-поселення та штрафу в 10 тисяч рублів.
  • Улітку 2018 року підконтрольний окупаційній владі Роздольненський районний суд Криму визнав Балуха винним ще й у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.
  • В ув'язненні Балух оголосив голодування. Він голодував 206 днів і припинив під час етапування до колонії.
  • 7 вересня 2019 року в Україну в рамках обміну повернулися 35 осіб, серед яких – 24 полонені моряки та політв'язні Сенцов, Кольченко, Балух, Сущенко, Карпюк, Клих, Гриб, Євген та Артур Панови, Бекіров та Сизонович.
На початок