У Тернополі бійцям, які отримали мінно-вибухові поранення, відновили функції кисті

У Тернополі бійцям, які отримали мінно-вибухові поранення, відновили функції кисті

Лікарі, які робили операцію бійцям
Бійці з медиками. Фото: Павло Бідзіля

Вперше в Тернополі медики відновили втрачені функції кисті двом військовим, які отримали мінно-вибухові поранення.

Про це Суспільному повідомив нейрохірург Павло Бідзіля. За його словами, операцію бійцям робили разом із київськими лікарями.

Максим Жоров із Чернігова — один із пацієнтів, якому зробили операцію в тернопільській лікарні. Боєць воював під Луганськом, де потрапив під ворожий мінометний обстріл. Після поранення бійця оперували в Києві. Він переніс 5 масштабних операцій.

"В мене було мінус 10 сантиметрів кістки, брали кістку з паху, брали нерв із правої ноги. Була втрачена частина променевого нерва. Досаджували кістку та збільшили пластиною. Зараз в мене на 5 сантиметрів коротша рука".

Військовий
Максим Жоров. Фото: Суспільне Тернопіль

Нейрохірург Петро Гудак говорить, щоб відновити функції кисті, яка нерухомо висіла, в Тернополі Максиму Жорову зробили ще одну операцію.

"Давність травми була приблизно один рік. Відновлення нервів було дуже мінімальним. Щоб покращити функцію цієї травмованої кінцівки, є такий вид операцій, який введений в експлуатацію недавно. Це коли нерв не працює, не інервує певну групу м’язів, то проводиться так звана транспозиція м’язів. Тобто ми беремо м’яз, який інервований добре, і робимо транспозицію, тобто переміщення до тих м’язів, які не функціонують. І це дає можливість досягнути такого результату, що на наступний день ті функції, які були втрачені, відновлюються, і пацієнт робить ті рухи, яких раніше не було".

нейрохірург
Петро Гудак. Фото: Суспільне Тернопіль

Зараз Максим Жоров працює над відновленням функцій кисті. Йому допомагає неврологиня Наталія Меліш. Жінка говорить будуть збільшувати навантаження та додавати силові вправи.

"Застосовуємо вправи на покращення розгинання в променево-зап’ястному суглобі, на розвиток дрібної моторики, щоб пацієнт міг самостійно харчуватися, щоб відновилася функція водіння. Тобто, всі ті уміння, щоб пацієнт повернувся до повсякденного життя".

неврологиння
Наталія Меліш. Фото: Суспільне Тернопіль

Реабілітацію Максим проходить тиждень.

"Важче робити рухи зап’ястям вгору. Бо променевий нерв втрачений і зараз дуже тяжко інші м’язи прилаштувати до таких рухів, які були раніше".

боєць із лікаркою
Наталія Меліш. Фото: Суспільне Тернопіль

Боєць Юрій Мороз — ще один пацієнт, якого прооперували в цьому медзакладі. Чоловік також воював на Луганщині. Там у травні цього року під час ворожого обстрілу отримав мінно-вибухове поранення.

"Рукою взагалі не рухав, був відкритий перелом, подробило кістку".

Боєць
Юрій Мороз. Фото: Суспільне Тернопіль

Після поранення Юрій переніс 8 операцій. Останню зробили в Тернополі.

"З рукою вже набагато краще після операції. Надіюся, надалі буде ще краще. Пальцями вже трішки рухаю, а так то не рухав взагалі".

операція для воїнів
Операція. Фото: Павло Бідзіля

Тернопільські лікарі оперували обох бійців разом з київськими нейрохірургами. Кожна операція тривала три години, каже нейрохірург Олександр Швець.

"Для мене особисто це нова операція, яку я теоретично знав, але як вона виконується практично — не бачив. Лікарі, які приїжджали до нас, вони нас навчають для того, аби розвантажити їх. Адже за їхніми словами у них на півроку вперед розписаний графік операцій. А буде ще більше і більше. Травми кінцівок, травми нервів — це потрібно буде робити", — говорить нейрохірург Олександр Швець.

лікар
Олександр Швець. Фото: Суспільне Тернопіль

Завідувач відділення нейрохірургії медзакладу Павло Бідзіля розповідає, таку операцію в Тернополі зробили вперше. "Це було поранення в ділянці плеча, були пошкоджені самі кісткові структури, всі м’язи та променевий нерв. Це нерв, який відповідає за рухи в кінцівці. Кисть не працювала, вона не розгиналася і вони не могли з нею нічого зробити. Вона в прямому сенсі просто висіла. Нам у цій операції допомогли фахівці з інституту нейрохірургії — це професор Ігор Третяк та Олександр Гацький, які спеціалізуються саме на відновлювальній нейрохірургії. Ми цю операцію виконали вперше в межах нашого регіону. Військовослужбовці проходять реабілітацію в нашій лікарні і є вже позитивний ефект".

нейрохірург
Павло Бідзіля. Фото: Суспільне Тернопіль

Реабілітація може тривати півроку.

Лікарі
Медики. Фото: Павло Бідзіля

На початок