У Луцьку відбувся дводенний "Форум білоруського культурного спротиву"

У Луцьку відбувся дводенний "Форум білоруського культурного спротиву"

На території Луцького замку завершився "Форум білоруського культурного спротиву", який тривав два дні. На ньому презентували шеврони нової Визвольної армії Білорусі і вручили їх командиру Полку імені Кастуся Калиновського Денису Прохорову з позивним "Кит".

У Луцьку відбувся дводенний "Форум білоруського культурного спротиву" — презентували шеврони Визвольної армії Білорусі
Шеврони Визвольної армії Білорусі. Фото: Суспільне Луцьк

Як розповів Суспільному командир, з Білорусі в Україну він приїхав наприкінці 2014-го року, щоб долучитися до оборонців України й давати відсіч російським військам. З його слів, з початку повномасштабної війни в Україні до лав ЗСУ вступило чимало його співгромадян.

"Керує ідея вільної, демократичної Білорусі. Але ми розуміємо, що це можливе лише через перемогу України, бо ми самі мало чого можемо досягнути, тому для цього нам потрібна допомога, підтримка. Тому ми намагаємося всім сказати, що ми зараз свій піт і кров на полі бою, щоб потім сподіватися на підтримку і допомогу України", — говорить Денис Прохоров.
Командир Полку імені Кастуся Калиновського Денис Прохоров на форумі у Луцьку
Командир Полку імені Кастуся Калиновського Денис Прохоров. Фото: Суспільне Луцьк

Під час заходу презентували виставку білоруського художника Володимира Цеслєра. Експозицію представили на банерах на території Луцького замку. До учасників форуму автор звернувся онлайн.

У Луцьку відбувся дводенний "Форум білоруського культурного спротиву"
Білоруський художник Володимир Цеслєр звернувся до учасників форуму онлайн. Фото: Суспільне Луцьк

Також відбувалися покази документальних фільмів та панельна дискусія "Спротив. Деокупація. Вільний народ!",

"Більшість нормальних людей, більшість білорусів — за Україну. Наш підрозділ був, певно, в усіх гарячих крапках: Київщина, Херсонщина, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Бахмут і зараз Куп’янський напрямок", — розповів боєць полку імені Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук.
Боєць полку імені Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук на форумі у Луцьку
Боєць полку імені Кастуся Калиновського Вадим Кабанчук. Фото: Суспільне Луцьк

Як розповіла онлайн представниця об'єднаного перехідного комітету з питань національного відродження Білорусі Аліна Кушик, у Білорусі зараз є до п'яти тисяч політв’язнів.

Представниця об'єднаного перехідного комітету з питань національного відродження Білорусі Аліна Кушик
Представниця об'єднаного перехідного комітету з питань національного відродження Білорусі Аліна Кушик. Фото: Суспільне Луцьк
"Щодня затримують до 20 людей. Репресії приходять до звичайних громадян. Давайте не дозволимо режиму Путіна і Лукашенка нас поділити. Роблять усе для того, щоб українці не любили білорусів і щоб очорняти українців в очах білорусів", — вважає Аліна Кушик.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок