На Хмельниччині фіксують новий підвид штаму COVID-19 "Арктур"

На Хмельниччині фіксують новий підвид штаму COVID-19 "Арктур"

Кількість хворих на COVID-19 та ГРВІ на Хмельниччині з початку жовтня збільшилась. У семи відсотків хворих з симптомами гострої респіраторної вірусної інфекції виявляють різні штами COVID-19. Останніми тижнями в області також фіксують новий підвид штаму коронавірусу "Омікрон" під назвою "Арктур", який має коротший інкубаційний період. Про це Суспільне Хмельницький розповів головний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич.

На Хмельниччині фіксують новий підвид штаму COVID-19 "Арктур"
Головний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич. Фото: Суспільне Хмельницький

Ірина Баліцька з п'ятирічним сином потрапила до Хмельницької інфекційної лікарні із Старокостянтинова.

"Тиждень тому ми прийшли з садочка і в сина почався незначний кашель. Через два дні кашель посилився, ми звернулися по допомогу до лікарів, які направили нас сюди на лікування. Спочатку температури в дитини не було, лише кашель, потім температура піднялася до 38,7 градусів. Нам поставили діагноз бронхіт. До лікарні поступили з задишкою та сильним кашлем", — розповідає жінка.

Зі слів дитячого лікаря-інфекціоніста Оксани Сторожук, зараз у стаціонарі Хмельницької інфекційної міської лікарні перебуває сто пацієнтів.

"Серед них двадцять дітей та вісімдесят дорослих. Переважно, це хворі на COVID-19. В реанімаційному відділенні перебуває вісім хворих, усі з діагнозом COVID-19. Ще 56 хворих у лікарні теж з діагнозом ковід", — каже Оксана Сторожук.

На Хмельниччині фіксують новий підвид штаму COVID-19 "Арктур"
Прийом у сімейної лікарки Ірини Райчук. Листопад, 2023 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Сімейна лікарка однієї з хмельницьких амбулаторій сімейної медицини Ірина Райчук розповідає: на сьогоднішній день, порівняно з минулим роком, фіксують більше хворих на COVID-19.

"Якщо за весь листопад минулого року було зареєстровано 148 хворих на коронавірусну хворобу, то за два тижні листопада цього року ми уже маємо 141 випадок", — говорить сімейна лікарка.

На Хмельниччині фіксують новий підвид штаму COVID-19 "Арктур"
Ковідне відділення Хмельницької інфекційної лікарні. Січень, 2020 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Ріст ГРВІ та COVID-19 в області спостерігають із початку жовтня, каже головний санітарний лікар Хмельницької області Микола Габрикевич.

"В середньому маємо в тиждень до 200 хворих на ГРВІ та COVID-19. На жаль, маємо і смертельні випадки. З жовтня цього року зафіксували 14 смертельних випадків від COVID-19", — каже головний санітарний лікар області.

За його словами, захворюваність на грип в області також зростає, вона іде паралельно з COVID-19, але поки порогу в 20% на Хмельниччині ще не досягнуто.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок