"Сумщина буде зовнішнім кордоном Європейського Союзу". Інтерв'ю посла Німеччини в Україні Мартіна Єґера

"Сумщина буде зовнішнім кордоном Європейського Союзу". Інтерв'ю посла Німеччини в Україні Мартіна Єґера

Ексклюзивно

Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер прибув на Сумщину з візитом. За його словами, приїхав саме в Суми, тому що місто знаходиться за 30 кілометрів від кордону з Росією. Про те, чому Сумщина може бути зовнішнім кордоном з ЄС, скільки ППО Німеччина надала області та чому варто інвестувати в Україну — посол розповів в інтерв'ю Суспільному.

"Можна буде їхати з Сумщини до Сицилії"

– Що Вас привело в Суми, за 30 кілометрів від кордону з Росією?

– Серед іншого, саме через той факт, що ви тут знаходитеся на відстані 30 кілометрів від Росії, і ситуація саме в Сумах дуже специфічна.

– Яких зусиль наразі докладає Німеччина для адвокації вступу України до Європейського Союзу?

– Німеччина є великим підтримувачем саме майбутнього членства України в Європейському Союзі, і ми сподіваємося на те, що незабаром, можливо наступної весни, можемо відкрити перемовини щодо членства України в ЄС. Шлях до Європи непростий і, напевно, він триватиме роками, але врешті-решт він зробить великі зміни, і саме для Сумської області. Цей регіон колись у майбутньому буде зовнішнім кордоном Європейського союзу і тоді можна буде їхати з Сумщини до Сицилії й це все буде простором єдності. Це буде і велика відповідальність, бо ви будете захищати зовнішній кордон для всіх нас, європейців. Тобто німці у Берліні, німці у Мюнхені покладуться на те, що тут будуть оберігати зовнішній кордон Європейського Союзу.

"Сумщина буде зовнішнім кордоном Європейського Союзу". Інтерв'ю посла Німеччини в Україні Мартіна Єґера
Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер. Фото: Суспільне Суми

– Місто Суми — воно було засноване як фортеця на кордоні, і люди, які поселялися тут, не платили податків. Але їхнім обов’язком було захищати державу воєнним шляхом, тому ця роль для нас не нова.

– Значить у вас уже є багато досвіду, це дуже добре.

– На початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Сумщина залишилася взагалі без усіх сил оборони — без поліції, армії, СБУ. Без усіх сил, окрім сформованої щойно територіальної оборони із вчорашніх цивільних людей. Чи щось знає пан посол про це?

– Я про це знаю і ставлюся з великою повагою до того, що сумчани самі захищали своє місто, і це дуже велике досягнення. І це є символом того, що українці самі беруть у свої руки справи, в них є сили захищати свою волю, свою долю самим. І ми допоможемо в цьому від щирого серця.

"Хто сьогодні інвестує в Україну, той інвестує у майбутньому члену Європейського Союзу"

– Війна, окрім того, що вона руйнує будівлі, вона ще руйнує ланцюги економічної взаємодії. Сумщина — це аграрний в основному регіон, це виробництво зерна, але це ще й машинобудівне виробництво, хімічне виробництво. Чи зацікавлені будуть німецькі компанії у тому, щоби приходити сюди з інвестиціями?

– Те, що ми тут бачимо, це є російське варварство. Бо напади на цивільні цілі є воєнним злочином. Це не можна ніяк сприймати. Російські агресори своїми нападами на цивільну інфраструктуру хочуть зламати волю населення. Це не лише негуманно, крім того, саме цей розрахунок не виправдається.

"Сумщина буде зовнішнім кордоном Європейського Союзу". Інтерв'ю посла Німеччини в Україні Мартіна Єґера
Фото: Суспільне Суми

І Німеччина підтримує Україну не лише в галузі протиповітряної оборони, а й в захисті енергомережі, щоби ми всі разом добре могли пройти цю зиму. Що стосується вашого питання щодо німецьких підприємств – так, є зацікавленість німецьких підприємств інвестувати в Україну. Федеральний Уряд створив програму, яка страхує німецькі підприємства від тих ризиків, які виникають, коли вони тут інвестують. Бо ми хочемо, щоби німецькі компанії тут інвестували, це дає шанс для економічного розвитку і це цікаво для німецьких підприємців.

І, до речі, знову ж таки, хто сьогодні інвестує в Україну, той інвестує у майбутньому члену Європейського Союзу. Які рішення німецьких інвесторів, куди вони йдуть зі своїми інвестиціями, це залежить від тих звичайних пріоритетів: чи є на місцях фахівці, кадри, чи є шляхи сполучення, чи є вихід на ринки.

– Зараз ми перебуваємо в училищі, яке піддалося російському удару, але буквально поруч із цим місцем є одна з великих котелень, які опалюють місто. І фактично у місті Суми теплу зиму від холодної відділяє буквально пара ракетних ударів. Розкажіть, будь ласка, про допомогу, яку Німеччина надає Україні в галузі ППО.

– Німеччина підтримує ППО в Україні багатьма засобами. Саме на війну тут будуть працювати дві німецькі системи Patriot, є декілька систем IRIS-T і ми поставили майже 50 систем Gepard. І в українському фонді для підтримки енергетичної інфраструктури Німеччина є одним із найбільших або найбільшим донором.

Ми це робимо, бо ми хочемо допомогти людям в Україні, які на це заслуговують. І для мене, як посла Німеччини, велика честь, що я можу в цьому брати участь.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок