День недоношених дітей: історії матерів з Тернопільщини, які народили передчасно

День недоношених дітей: історії матерів з Тернопільщини, які народили передчасно

У Тернополі в перинатальному центрі "Мати і дитина" організували зустріч матерів, які народили передчасно. До дня недоношених дітей тут організовують такі зустрічі понад 6 років.

Лілія Бучма розповіла Суспільному, що народила свого сина на 32 тижні з вагою 1 кілограм 800 грамів.

"Нам було дуже складно, тоді обстрілювали Тернопіль, ми народились 12 травня, 13 обстрілювали Тернопіль. Це було дуже страшно, дитина в реанімації, я після Кесарового розтину. Це було дуже важко, але з Божою допомогою, ми вижили і ростемо. Ми були 10 днів в реанімації, були на ШВЛ, потім ще два тижні на другому етапі. Потім ми виписалися і мали 2 кілограми 200 грам".

Мати і дитина
Лілія Бучма з сином. Фото: Суспільне Тернопіль

Свято малюка
Батьки і діти на "Святі малюка". Фото: Суспільне Тернопіль

На 27 тижні народився син Олени Корелюк. Зараз Артему 9 років. Жінка каже, сина виходжували місяць.

"Вісім днів ми були в реанімації, на восьмий день ми почали самі дихати. Далі ми були в обласній дитячій лікарні у відділенні недоношених. Там ми вже лікувались і виходили до того етапу, щоб нас виписали додому, щоб ми могли самі все робити".

Мати і дитина
Олена Корелюк із сином. Фото: Суспільне Тернопіль

Батьки і діти
Мами і діти на святі. Фото: Суспільне Тернопіль

Завідувачка відділенням постінтенсивного догляду та виходжування новонароджених Олена Кульчик розповіла про основні причини передчасних пологів.

"Це стресові ситуації, соціальні переживання і також проблеми з боку матері. Якщо мама хвора, має гіпертонічну хворобу чи інші, або має проблеми серцево-судинною системою, — така жінка має проблему у виношуванні. Є ще великий відсоток дітей, коли причину не можуть встановити".

Олена Кульчик
Олена Кульчик. Фото: Суспільне Тернопіль

Олена Кульчик каже, у відділенні постінтенсивного догляду виходили дитину із найнижчою вагою — 800 грамів.

"Якщо немовля з дуже малою масою тіла, як по нашому називається екстремальна маса тіла, до кілограма, це буде місяць і довше. Якщо немовля від кілограма до півтора, це в середньому місяць часу. Звісно, ті немовлята з більшою вагою, трошки більші 1 кілограма 600 грам, то вони потребують 21 день лікування, але це суто індивідуально. Не має золотого стандарту. Ми виписуємо, щоб дитина була здорова".

Свято малюка
У Тернополі відбулося "Свято малюка". Фото: Суспільне Тернопіль

Цьогоріч у відділенні постінтенсивного догляду виходили 130 немовлят.

На початок