"Пацієнтам доводиться чекати": чому біженці повертаються в Україну заради візиту до лікаря

"Пацієнтам доводиться чекати": чому біженці повертаються в Україну заради візиту до лікаря

Майже 40% із 5,8 мільйона українських біженців у Європі хоча б раз поверталися додому з початку повномасштабного вторгнення, щоб побачити рідних, але часто й для звичайного візиту до лікаря, пише The New York Times. Це пов'язано із тим, що у Європі важко отримати послуги у вузькопрофільних спеціалістів, прийому доводиться чекати місяцями.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" розповіла виконавча директорка фонду "Пацієнти України" Інна Іваненко.

Медицина за кордоном

За словами Інни Іваненко, у Європі біженцям доводиться чекати місцями, щоб отримати консультацію у вузькопрофільних спеціалістів.

"Моїй колезі, яка зараз живе у Варшаві, дитину записали на безоплатний прийом до офтальмолога через три роки. Кілька місяців тому ми були за кордоном. Моя дитина впала в дитячому садочку та травмувала голову. Ми викликали швидку. Це не так, як ми звикли в Україні. Ми чекали пів ночі і, можливо, було б довше, якби не моя наполегливість. Там все відбувається повільніше. В Європі бракує лікарів і пацієнтам доводиться чекати", — поділилася досвідом Інна Іваненко.

Натомість лікування важких захворювань за кордоном набагато якісніше та безкоштовне, додала експертка:

"Якщо у біженця тяжке захворювання, то там врятують йому життя з дуже високою ефективністю. Складні діагнози, такі як орфанні захворювання, онкологічні захворювання — вони лікуються у європейських клініках безкоштовно на найвищому рівні. Це найновіші схеми лікування, які в Україні недоступні й це повний комплекс всіх процедур, обстежень та високоякісний догляд".

Медицина в Україні

Все більше біженців, які виїхали за кордон через повномасштабне вторгнення, повертаються в Україну, щоб отримати медичні послуги, наголосила директорка фонду "Пацієнти України":

"В Україні можна купити ліки, яких не можна купити в Європі без рецепта. Консультації вузьких спеціалістів — вони дійсно налагоджені дуже добре, порівняно із Європою. Ми швидко можемо записатися на прийом до лікаря. Проте у нас інша проблема: якщо людині поставили серйозний діагноз, то в Україні не все доступне лікування, яке є у Європі. Це пов'язано з обмеженим бюджетним фінансуванням системи охорони здоров'я".

Наразі в Україні заборонений продаж медпрепаратів на основі канабісу, які діють як знеболення симптомів онкологічних захворювань, хвороб Альцгеймера і Паркінсона, а також епілепсії.

"Пацієнти із тяжкими діагнозами, які зараз проживають за кордоном та отримують там лікування препаратами на основі медичного канабісу, не можуть повернутися в Україну. Це теж великий бар'єр для людей повертатися додому і жити тут. Пацієнти з розсіяним склерозом, епілепсією, вони мають там вільний доступ до таких препаратів", — розповіла Інна Іваненко.

Досвід біженки у Бельгії

Українка Марина Тімофєєва після початку повномасштабного вторгнення переїхала у Бельгію. Жінці доводилося повертатися в Україну разом з дитиною з інвалідністю, щоб потрапити на прийом до лікаря та отримати консультацію.

"Насправді медицина у Бельгії дуже розвинена і якісна. Однак потрапити до лікаря надзвичайно складно. У нас хлопчик аутист, він не розмовляє. У нього під зубом виліз корінь молочний. Нам треба було звернутися до лікаря, бо бачимо, що його це турбує, він плаче. Нас записали на зустріч до лікаря через три тижні. В підсумку ми прийшли, лікар подивився і сказав: «Нічого страшного, він випаде сам». В Україні — це без проблеми. Ми приїхали, подзвонили до лікаря, розказали, що нас турбує. Прийшли, отримали консультацію та отримали лікування", — розповіла Марина Тімофєєва.

Також жінка зазначила, що за кордоном діє медичне страхування, тому пацієнти можуть отримати лікування майже безкоштовно:

"Мені подобається, що лікування оплачує страхова. До прикладу, лікар призначає антибіотики, їх можна за копійки придбати в аптеці, бо основну частину коштів покриває страхова. Хімієтерапію страхові покривають, там суми космічні просто. У мене подруга лікується від раку, каже, що одна баночка ліків може коштувати 500 євро, хімієтерапія — 3-5 тисяч євро і це все покриває страхова. Але якість стоматологічних послуг — у нас набагато краща. Знаю навіть європейців, які їздять в Україну лікувати зуби".

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок