Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором". У китайському МЗС відреагували

Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором". У китайському МЗС відреагували

Байден назвав Сі Цзіньпіна "диктатором". У китайському МЗС відреагували
. Президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін тиснуть руки, 14 листопада 2022 року, Індонезія, фото: AP

Президент США Джо Байден після зустрічі в американському Сан-Франциско назвав главу КНР Сі Цзіньпіна "диктатором".

Про це повідомляє BBC.

Після завершення перемовин журналісти запитали американського лідера, чи він досі вважає свого китайського колегу диктатором.

"Але ж він є [диктатором]. Він диктатор у тому сенсі, що керує комуністичною країною, що базується на формі правління, повністю відмінній від нашої. У будь-якому разі ми досягли прогресу", — відповів Байден.

Bloomberg пише, що представниця міністерства закордонних справ КНР Мао Нін на брифінгу в Пекіні прокоментувала слова президента США, вказавши, що "ця заява є вкрай некоректною та безвідповідальною політичною маніпуляцією, і Китай рішуче виступає проти цього".

Агентство припускає, що це зауваження може підірвати домовленості, досягнуті протягом чотирьох годин переговорів між лідерами.

Що відомо про зустріч Байдена та Сі

15 листопада Сі прибув до Сан-Франциско у штат Каліфорнія для участі в саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, а також для проведення переговорів з Байденом. Ця особиста зустріч стала другою з моменту інавгурації президента США у 2021 році.

Під час перемовин Байден показав Сі фото 1985 року на фоні Золотих Воріт. "Ви знаєте цього хлопця?", — запитав президент Сполучених Штатів Америки. "О так, це було 38 років тому", — відповів глава КНР.

На початок