У семи громадах на Одещині планують побудувати сміттєпереробні заводи

У семи громадах на Одещині планують побудувати сміттєпереробні заводи

У семи громадах на Одещині планують побудувати сміттєпереробні заводи
. Фото: Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу

На Одещині планують побудувати нові сміттєпереробні заводи. Відповідний меморандум 15 листопада підписали міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, очільник Одеської військової адміністрації Олег Кіпер та голови семи громад. Проєкт планується реалізувати протягом півтора року.

До проєкту залучили сім громад регіону: Авангард, Южне, Знам‘янка, Арциз, Подільськ, Саф’яни, Молога. За словами Олега Кіпера, місця для нових підприємств вже визначені.

"Це для нас важливо, тому що є багато місць де ці побутові відходи зберігаються в неналежному стані, а це дасть можливість і нові робочі місця, і для екології великий плюс особливо після каховської трагедії. Ці місця були вибрані не просто так. Це було логістично, щоб до кожного населеного пункту був добрий під’їзд", — сказав Кіпер.

Загальна потужність семи підприємств складатиме 1,1 млн тонн на рік. За словами міністра екології, це будуть заводи, на яких сміття буде не тільки сортуватися, а й розподілятися на те, яке можна повторно переробити, і з якого можна виділити енергетичну складову.

"Ми не хочемо спалювати відходи. Ми хочемо йти європейськими принципами управління відходами, кругової економіки, тобто максимальної переробки сміття і виділення енергетичного компонента з кожної тонни сміття, яке сьогодні утворюють українці в результаті своєї діяльності", — зазначив Руслан Стрілець.

Він додав, що кожна громада сама буде визначати як саме втілювати проєкт: залучати інвесторів чи самостійно будувати. При цьому держава вже комунікує з міжнародними фінансовими організаціями, які можуть надати кредитні кошти для реалізації цього проєкту.

"Те, що сьогодні ми маємо сім громад, які вже розуміють, де в них будуть знаходитися об’єкти це говорить про спільну роботу, і команди міністерства і команди обласної військової адміністрації, відповідно громад. Я впевнений в тому, що кредитні кошти, які громади зможуть отримати від наших міжнародних партнерів, дозволять пришвидшити процес реалізації таких об’єктів", — сказав міністр.

За даними Одеської ОВА, загальна вартість семи підприємств складає близько 250 млн євро. На кожному, в залежності від його потужності, буде утворено від 50 до 150 нових робочих місць.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок