Зведення житла для ВПО у Чернігові: чи будуватиме його компанія, що у переліку спонсорів війни

Зведення житла для ВПО у Чернігові: чи будуватиме його компанія, що у переліку спонсорів війни

Зведення житла для ВПО у Чернігові: чи будуватиме його компанія, що у переліку спонсорів війни
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Данська компанія Rockwool, яку 13 листопада НАЗК внесло до переліку спонсорів війни, мала намір профінансувати будівництво житла у мікрорайоні Масани для внутрішньо переміщених осіб у співпраці з Чернігівською міською радою.

410 квартир у будинку на кілька під'їздів планували безкоштовно передати чернігівцям-власникам пошкодженого житла внаслідок військової агресії РФ.

Про такі плани повідомляв виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако 1 червня 2023 року на сесії Чернігівської міської ради.

Як він тоді зазначав, лист про такі наміри з данськими партнерами Rockwool Ukraine підписав ще наприкінці 2022 року тодішній міський голова Владислав Атрошенко.

1 червня депутати підтримали рішення про затвердження комунальному підприємству "Чернігівбудінвест" технічної документації із землеустрою щодо поділу. Цим рішенням виділили земельні ділянки у другому мікрорайоні житлового району "Масани" для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

Олександр Ломако, в.о. міського голови Чернігова
Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів

І це, за словами Олександра Ломака, мало дати старт для співпраці між Чернігівською міською радою та компанією Rockwool, з якою вони 24 березня 2023 року підписали меморандум.

Сума інвестицій, про які йшла мова, – 23 мільйони євро, 10% — співфінансування з міського бюджету.

21 вересня 2023 року на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради погодили проєкт "Детальний план території другого мікрорайону житлового району «Масани»".

"Ці процедурні рішення врешті дозволять данській компанії Rockwool розпочати будівництво житла в мікрорайоні Масани для осіб, які втратили власне, внаслідок активних бойових дій", йшлося тоді в повідомленні Чернігівської міськради.

Що тепер?

Про те, що данська компанія Rockwool потрапила до переліку міжнародних спонсорів війни, 13 листопада повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) на своєму сайті.

Заступник директора КП "Чернігівбудінвест" Олександр Сердюк
Олександр Сердюк. ФОТО: Суспільне Чернігів

Чи буде, з огляду на це, продовжена співпраця з цією компанією у плані будівництва будинку на Масанах, заступник директора КП "Чернігівбудінвест" Олександр Сердюк прокоментував так:

"По Rockwool у нас поки що немає ніяких договірних відносин. Документально є лише два меморандуми, які укладені між міською військовою адміністрацією, виконкомом і самим Rockwool. Але це декларації, вони юридичних наслідків не мають. Ми визначені цією декларацією, як замовники. Ми вели перемовини з метою укладання договору, але поки що письмово ніяких юридичних договорів у нас немає. Тому ми чекаємо, яка буде реакція влади".

Чи буде міськрада продовжувати співпрацю з Rockwool і чи буде заплановане будівництво, відповідь на це запитання виконувач обов'язків міського голови Чернігова Олександр Ломако пообіцяв дати у грудні.

"Планую в першій половині грудня зустріч з їх топменеджментом. Думаю, після того як отримаю пояснення та обговоримо це питання, дамо відповідь на ваше запитання. Поки землю ми виділили на міське КП «Чернігівбудінвест»",— сказав Олександр Ломако.

Нагадаємо, данська компанія Rockwool також співпрацювала з Чернігівською ОВА і надавала Чернігівщині допомогу: генератори, утеплювач, водяні насоси, твердопаливні та газові котли.

Як зазначає НАЗК на своєму сайті, мета і завдання включення світових компаній до переліку "Міжнародні спонсори війни" — репутаційний тиск.

"Важливо, щоб таким компаніям було репутаційно не вигідно співпрацювати з агресором, вони закрили свій бізнес в Росії та усвідомили позицію усього демократичного світу", — йдеться у повідомлені НАЗК.

Наразі у переліку "Міжнародні спонсори війни" 46 юридичних осіб.

Суспільне готує запит до Rockwool Ukraine щодо їх позиції стосовно рішення НАЗК і планів співпраці з Чернігівщиною.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок