На Хмельниччині вакцинували диких тварин проти сказу

На Хмельниччині вакцинували диких тварин проти сказу

На Хмельниччині вакцинували диких тварин проти сказу
Працівники Держпродспоживслужби Хмельниччини розкладають вакцину від сказу для диких тварин, 21 вересня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

На Хмельниччині відбулась кампанія з імунізації диких тварин проти сказу. У місцях, де масово живуть звірі, розклали понад 411 тисяч доз вакцин, на площі більше 16 тисяч квадратних кілометрів.

Про це Суспільне розповів заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігор Гузар.

З його слів, вакцину розкладали за межами населених пунктів: по полях, на узбіччях доріг, біля лісових посадок, у лісах.

"Вакцина — це приманка, розміром з сірникову коробку, виготовлена з м’ясо-кісткового борошна. Усередині неї є желеподібна капсула. Тварина прокушує цю капсулу і вакцина витікає в ротову порожнину. Таким чином відбувається імунізація диких м’ясоїдних тварин", — пояснює Ігор Гузар.

Після завершення цієї кампанії, спеціалісти Держпроспоживслужби визначали споживання цієї вакцини.

"Ми створювали контрольні ділянки, їх помічали, розкладали там по 25 доз на квадратний кілометр. Наші спеціалісти фіксували, яку кількість вакцини вживали тварини. У підсумку зафіксували 89 % споживання вакцини дикими звірами. Це дуже хороший результат", — каже посадовець.

Мета вакцинації — зменшити кількість випадків сказу в дикій фауні, що, як наслідок, призведе до зменшення кількості випадків цього захворювання серед домашніх і сільськогосподарських тварин, зазначає Ігор Гузар.

Наступна кампанія з імунізації диких звірів відбудеться весною наступного року.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок