На Бакоті створили резиденцію для митців з деокупованих територій

На Бакоті створили резиденцію для митців з деокупованих територій

На Бакоті створили резиденцію для митців з деокупованих територій
Художниці з деокупованих територій створюють свої картини на березі Дністра на Бакоті, жовтень 2023. Фото: Андрій Захарко.

Створений арт-простір на Бакоті, що на Хмельниччині, слугує для митців притулком та простором для проведення своєї мистецької діяльності. Сюди на три місяці приїхали шість художниць з деокупованих територій України. Лише за місяць перебування вони створили понад 40 різнопланових робіт.

Про це Суспільне розповів директор "Туристично-інформаційного центру" Староушицької громади Андрій Захарко.

З його слів, Бакота Хаб, що знаходиться у селі Гораївка на Бакоті — це арт-простір для митців та туристів.

"Команда перетворила колишню сільську школу на резиденцію та хостел, де митці та туристи можуть знайти притулок та натхнення. Тут є все, що потрібно для комфортного відпочинку: кімнати на 25 осіб, WI-FI, кухня, душі та туалети. Окрім відпочинку, це ще й чудова локація для проведення резиденцій, таборів, тренінгів та будь-яких заходів", — розповідає Андрій.

Мисткині створюють свої роботи у резиденції Бакота Хабу, жовтень 2023.Фото: Андрій Захарко.
Мисткині створюють свої роботи у резиденції Бакота Хабу, жовтень 2023.Фото: Андрій Захарко.

Понад рік Бакота Хаб був місцем, яке слугувало прихистком для переселенців, які вимушені були тікати від російсько-української війни. Проте цього літа хаб відновив свою основну діяльність — мистецьку, каже чоловік.

"Зараз тут знаходиться резиденція для митців у зоні ризику — Artist At Risk. Сюди на три місяці приїхали шість мисткинь з деокупованих територій та інших міст України, в яких часто бувають ракетні обстріли. Тут, в безпечному місці, вони зможуть жити та продовжувати свою мистецьку діяльність", — пояснює директор центру.

Artist At Risk — це мережа хостинговий інституцій на території України та світу. Вона підтримує арт-резиденції та митців, які знаходяться у зоні ризику.

"Завдяки цьому проєкту наша резиденція має можливість надавати стипендії мисткиням, покривати їх витрати на дорогу, житло та матеріали для створення мистецьких робіт", — говорить Андрій.

Лише за місяць перебування у резиденції художницями створено понад 40 різнопланових робіт. А взимку у Києві відбудеться спільна виставка картин цих мисткинь, додає Андрій Захарко.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок