На Рівненщині судили жінку, яка 9 травня вітала знайомих із забороненою символікою. Скільки подібних вироків було за рік

На Рівненщині судили жінку, яка 9 травня вітала знайомих із забороненою символікою. Скільки подібних вироків було за рік

Жительку Рівненщини, яка після повномасштабного вторгнення РФ в Україну кілька разів вітала у соцмережі на 9 травня із використанням забороненої комуністичної символікиЗаборона на комуністичну символіку в Україні діє відповідно до ст.1 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 09 квітня 2015 року., суд присудив умовний термін покарання. На вирок вплинула низка пом'якшувальних обставин.

Про це йдеться у вироку Сарненського райсуду, який оприлюднили на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Як йдеться у матеріалах справи, уродженка Володимирця поширювала символіку у забороненій в Україні соціальній мережі “ОднокласникиНа території України соціальні мережі “Однокласники”та “Вконтакті” є забороненими від 15 травня 2017 року відповідно до Указу Президента України №133.”. Слідство зафіксувало два факти: 9 травня 2022 року та 9 травня 2023-го.

Обвинувачена надсилала своїм знайомим подарункові листівки із зображенням серпа, молота та п'ятикутної зірки з написом "С праздником победы!" та з зображенням пам'ятника, присвяченого подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії з написом: "С наступающим днем Победы!".

Такі дії жінки кваліфікували за частиною 1 ст. 436-1 Кримінального кодексу України, це поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Між прокурором Сарненської окружної прокуратури та обвинуваченою була укладена угода про визнання винуватості. Згідно з нею, жінка беззаперечно визнала себе винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, а також погодилась на штраф в 1700 гривень.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачена визнала себе винуватою, віднесений до нетяжких злочинів, а в цьому випадку шкода завдана лише державним інтересам.

Крім того, суд зважив на кілька обставин, що пом'якшують покарання обвинуваченої. Зокрема, пенсіонерка вперше притягується до кримінальної відповідальності, характеризується позитивно, має хронічні захворювання.

На судовому засіданні суддя затвердив угоду.

Скільки таких вироків було у 2023 році

Згідно з даними у Єдиному державному реєстрі судових рішень, від початку 2023 року суди на Рівненщині винесли 33 вироки за поширення забороненої символіки.

У більшості йдеться про випадки, коли таку символіку демонстрували та поширювали в російській мережі "Однокласники", і в кількох випадках — у "ВКонтакте" та один — у WhatsApp.

У більшості справ суди визнавали людей винними, призначали обмеження волі та одночасно звільняли від відбування покарання з іспитовим терміном в один рік. У одній зі справ за поширення засудили уродженця Сімферополя, який у колонії біля Рівного відбуває довічний термін. Йому суд дав два роки позбавлення волі з конфіскацією майна — у нього забрали планшет, з якого він вчиняв злочин.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Співавторка: Яна Мельниченко

На початок