Еритрея відмовилася грати у відборі на ЧС-2026 через побоювання про втечу футболістів

Еритрея відмовилася грати у відборі на ЧС-2026 через побоювання про втечу футболістів

ЗМІ
Еритрея відмовилася грати у відборі на ЧС-2026 через побоювання про втечу футболістів
. Чемпіонат світу-2026 з футболу. Фото: AP Photos

Останній офіційний матч збірної датований 2019 роком.

Збірна африканської Еритреї з футболу відмовилася від участі у відборі на чемпіонат світу-2026. Континентальні кваліфікаційні змагання стартують 15 листопада.

Еритрея взяла участь у жеребкуванні відбіркового турніру. Та потрапила до однієї групи з чинним півфіналістом Мундіалю Марокко та володарем південно-африканського Кубка КОСАФА Замбією, серед інших команд.

Натомість еритрейська збірна передчасно знялася з відбору за рішенням місцевої футбольної федерації. Причини для такого рішення з посиланням на власні джерела наводить видання The Guardian.

Чому Еритрея не гратиме у відборі на ЧС-2026?

  • Журналісти повідомляють, що в Еритреї побоюються втечі футболістів з табору збірної та пошуку ними політичного прихистку за кордоном.
  • Через відсутність в країні стадіону, що відповідає вимогам Африканської конфедерації футболу для організації міжнародних матчів, збірна Еритреї змушена проводити всі свої матчі за кордоном.
  • Після підготовки до матчів члени футбольної федерації Еритреї спробували переконати членів уряду відпустити збірну на відбіркові поєдинки. Але запити відкинув Земеде Текле, державний комісар з питань культури та спорту.
  • З 2009 року понад 60 місцевих футболістів скористалися виїзними матчами для втечі від режиму президента Ісаяса Афеверкі. Розслідувачі ООН у своєму звіті від 2015 року дійшли висновку, що місцева влада систематично порушує права людини в країні та застосовує "тоталітарну практику".
"Це розбиває серце. Вони вбивають футбол в Еритреї. Гравцям нелегко вимагати пояснень. За протести можуть ув'язнити. Можна лише сидіти й чекати на рішення [посадовців]", — пояснив один зі співрозмовників The Guardian.

Збірна Еритреї з футболу: що відомо?

  • Свій останній офіційний матч національна команда провела в грудні 2019 року — проти Уганди (0:3) у фіналі Кубка КЕСАФАОб'єднання футбольних асоціацій з країн Центральної та Східної Африки..
  • Останній матч збірної датований 2020 роком, коли еритрейці зустрічалися із Суданом у товариському поєдинку. Через відсутність матчів збірна наразі не проходить до світового рейтингу ФІФА.
  • Еритрейська федерація стала членом ФІФА у 1998 році. Відтоді п'ять разів брала участь у кваліфікації Мундіалю, але не проходила до фінальної частини, зокрема й на ЧС-2022 у Катарі.

ЧС-2026 з футболу: що відомо?

  • Чемпіонат світу 2026 року вперше в історії проходитиме одночасно у трьох країнах — США, Канаді та Мексиці.
  • Європейська кваліфікація на наступний Мундіаль стартує в березні 2025 року. До фінальної частини пройдуть 16 найкращих збірних континенту.
  • ЧС-2026 стане першим розіграшем турніру після його розширення до 48 команд. Звання чинного чемпіона відстоюватиме збірна Аргентини.
На початок