Корпоративне донорство: як на Буковині організувати здачу крові в офісі чи на підприємстві

Корпоративне донорство: як на Буковині організувати здачу крові в офісі чи на підприємстві

Корпоративне донорство: як на Буковині організувати здачу крові в офісі чи на підприємстві
. Наталія Бурда понад двадцять разів здавала кров. Фото: Суспільне Чернівці

Колективи підприємств у Чернівецькій області можуть стати корпоративними донорами. Якщо орієнтовно 20 працівників погодяться на це, фахівці служби крові виїдуть до них на робочі місця й організують здачу крові. Для цього підприємство має надати свої приміщення.

Про це в ефірі Українського радіо. Чернівці розповіла гендиректорка центру крові Анжеліка Каланча.

"Зараз маємо організації, які співпрацюють з нами давно й систематично. Мають високу культуру донорства. Це колективи з Чернівців та районів", – каже Каланча.

Як організувати здачу крові колективом

Для корпоративного донорства погодитися здати кров мають орієнтовно 20 людей у Чернівцях. Якщо здати кров хочуть колективи з ближніх громад, то охочих має бути до 40 людей, у віддалених районах – 100. Тоді центр крові може планувати виїзди.

"Обираємо зручний час. З однією стоматологічною клінікою ми обрали дві години до початку робочого дня. Ми приїхали рано й за це час встигли заготовити кров. Це було 17 людей. Ми не порушили їхнього розпорядку дня чи роботи. Колектив об'єднався", – розповідає Каланча.

Також підприємство має забезпечити фахівців приміщеннями та інтернет-зв'язком.

"Ми не потребуємо великих приміщень, треба фактично три столи для реєстратора терапевта й лаборанта. Також ще одне приміщення, де ми ставимо три канапи".

За словами Каланчі, намагаються планувати поїздки за тиждень. Звернутися можна за номером: 0372 523 443 або за адресою: Чернівці, вулиця Українська, 36.

Як підготуватися до здачі крові

Здати кров може здорова людина від 18 років з вагою не менше 50 кілограмів. Водночас є абсолютні та тимчасові протипокази для донорства. За абсолютних людина не може бути донором зовсім. Наприклад, якщо має ВІЛ або вірусний гепатит.

Серед тимчасових протипоказів є вживання алкоголю, інфекційні чи алергічні захворювання, вагітність, період лактації тощо. Зі списком протипоказів можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Аби підготуватися до здачі крові, потрібно:

  • не вживати алкоголь за 48 годин до здавання крові;
  • відмовитися від жирної, смаженої, копченої, молочної їжі, вживати менше солі напередодні;
  • виспатися і з’їсти легкий сніданок;
  • не курити за годину до здавання крові;
  • не здавати кров, якщо відчуваєте озноб, запаморочення, головний біль чи слабкість.

Протягом перших 12 годин після здавання крові слід уникати інтенсивних фізичних навантажень. Здавати кров можна кожні два місяці.

Індивідуально здати кров можна в будні дні з 8:00 до 13:00 за адресою: Чернівці, вулиця Українська, 36.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок