У 2023 році підприємства з Франківщини продавали товари до 108 країн: що саме експортують і як шукають нові ринки

У 2023 році підприємства з Франківщини продавали товари до 108 країн: що саме експортують і як шукають нові ринки

Із січня до серпня 2023 року підприємства з Івано-Франківщини експортували продукції на 419 млн доларів, що на 17,2% менше, порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Зовнішню торгівлю проводили у 108 країнах світу. Місцеві виробники експортували за кордон переважно електричні машини, зернові культури, котли, сірку, землю та каміння, насіння і плоди олійних рослин, молочні продукти, яйця.

Про це у коментарі Суспільному повідомив директор департаменту міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад обласної військової адміністрації Олександр Зрайко.

Серед експортерів — релоковане з Харківщини до Калуша підприємство, на якому виготовляють промислове і гідравлічне обладнання. Його постачають до Польщі, Молдови й Литви. А тепер виробники шукають нові ринки для експорту, розповів комерційний директор підприємства Віктор Ситніков.

"З одного боку, країна веде дуже активну політику з підтримки експорту. Багато організацій, донорів, які підтримують, багато різних грантів, державних програм у "Дії". І це круто, і цим необхідно користатися. З іншого боку — проблема з вільним виїздом за кордон. Бо, якщо говорити про експорт, то треба постійно спілкуватися із замовниками, брати участь у виставках, знаходити нових партнерів. Потрібен вільний виїзд, а нам його заборонили", – каже комерційний директор підприємства Віктор Ситніков.

Віктор брав участь у тренінгу щодо того, як масштабувати бізнес і вийти на іноземні ринки. Захід організували в Івано-Франківську в межах проєкту "Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні", який фінансується урядом Німеччини.

Долучився до тренінгу також прикарпатець Андрій Рибак, який планує експортувати в інші країни продукцію бджільництва. Чоловік каже: зараз готує дозвільні документи й шукає партнерів.

"Шлях до експорту — нелегкий. Спочатку має бути ідея, потім — хороший продукт. Треба зробити йому пакування, етикетку, забрендувати, пройти увесь шлях легалізації за документами, зробити певні аналізи, отримати дозволи, сертифікати", — говорить Андрій Рибак.

За його словами, зараз українські виробники експортують за кордон мед, як сировину. Але набагато перспективніше, вважає підприємець, постачати медову продукцію у спеціальній тарі. До прикладу, крем-мед із різними додатками.

Українські експортери у воєнний час втратили ринки, на яких були налагоджені контакти, каже комерційний директор компанії з виробництва іграшок Олег Цимбалюк.

"Ми втратили практично увесь ринок країн СНД. У нас залишилися лише Грузія і Молдова. Довелося переорієнтовуватися на нові ринки. Нам вдалося. Готувалися до цього багато років, і це пережили. Але є нюанси на кордонах. Працювати стало набагато важче", — розказав Олег Цимбалюк.

На тренінгу представникам 30 малих і середніх підприємств Івано-Франківщини розповідали про митне оформлення експорту товарів з України, оцінку їхньої відповідності, сертифікацію, безпеку харчової продукції, яку постачають за кордон. Своїми історіями поділилися підприємці, які вже мають досвід експорту.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок