Тернополяни за місяць віддали шахраям понад 18 мільйонів гривень

Тернополяни за місяць віддали шахраям понад 18 мільйонів гривень

Тернополяни за місяць віддали шахраям понад 18 мільйонів гривень
Гроші. Суспільне Тернопіль

Понад 18 мільйонів гривень у вересні виманили шахраї у тернополян. Нова хвиля шахрайств пов’язана із заробітками.

Про це Суспільному в ефірі Українського радіо Тернопіль розповів старший інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції Тернопільщини Роман Свірський.

"Людям пропонують або інвестувати у незрозумілі компанії, або легкий заробіток, пов’язаний з переглядом відео, лайками, коментарями у соцмережах тощо. Пішла хвиля псевдоінвестицій, там люди втрачають десятки і навіть сотні тисяч доларів. Інвестують в золото, нафту, криптовалюту. Люди не вірять банкам, а вірять сумнівним компаніям, не розуміючи, що не може бути в Україні 140% прибутку на місяць", — розповідає Роман Свірський.

інспектор Департаменту кіберполіції Нацполіції Тернопільщини
Роман Свірський. Фото: Суспільне Тернопіль

Чоловік каже, не може перегляд відео, лайк, коментар коштувати 30-50 гривень. А якщо приходять листи з пропозицією співпраці з доставки на Amazon, Fedex, EBay, відповідати не варто.

"Потрібно пам’ятати, що такі великі компанії не набирають людей через месенджери в Україні. В основному вони набирають програмістів через свій рекрутинговий центр, а всі решта їм не потрібні”, — говорить Роман Свірський.

Повідомлення
Повідомлення від шахраїв. Фото: Суспільне Тернопіль

За жовтень кіберполіція Тернопільщини прийняла від громадян 354 звернення, збитки громадян сягнули майже 10 мільйонів гривень. 29 з них пов’язані з виманюванням грошей через фішингові сайти, 24 — прохання про допомогу, 63 — недоставлення товару чи ненадання послуг, 202 — інші види шахрайств.

На початок