Субсидії на Рівненщині: чому їх кількість зменшилась та які зміни запровадили

Субсидії на Рівненщині: чому їх кількість зменшилась та які зміни запровадили

Через збільшення пенсій у 2023 році зменшать розмір житлової субсидії та кількість людей, які можуть її отримувати. У січні цього року під час зимового опалювального сезону субсидію отримували понад 60 тисяч жителів Рівненщини, а за жовтень — понад 46 тисяч людей.

Про це Суспільному повідомила начальниця відділу надання субсидій управління пенсійного фонду в області Наталія Лещенко.

Історія рівнянки

41-річна Наталія — багатодітна мати. Жінка прийшла в пенсійний фонд, щоб дізнатись умови отримання субсидії на цей опалювальний період. На таку соціальну підтримку від держави заяву подає вперше:

"Пільга мені не вийшла, тепер я хочу спробувати оформити субсидію. Прийшла дізнатися про перелік документів. Наразі нам дуже важко, тому що чоловік в мене не працює, працюю тільки я. Оскільки діти навчаються в школі, оплата за комунальні послуги завжди висока, особливо на зимовий період, то хотілось би отримати хоч якусь допомогу від держави".

субсидії
Наталія. Фото: Суспільне Рівне

Чому субсидій стало менше

За жовтень 2023 року для понад 15 тисяч людей зупинили виплати, повідомила начальниця відділу надання субсидій Наталія Лещенко:

"Хочу зазначити, що в цьому році відбувається трошки зменшення призначення житлової субсидії. Збільшився розмір пенсії — відповідно люди менше звертаються за призначенням житлової субсидії. Також ми звертаємо увагу на те, що до нас звертаються, припиняють призначення житлової субсидії громадяни, які виїхали за кордон в період бойових дій на території України. Десь умовно до п’яти тисяч звернень було в жовтні, ми очікуємо більше навантаження в листопаді".

субсидії
Наталія Лещенко. Фото: Суспільне Рівне

Скільки часу займає оформлення

За консультаціями у сервісний центр звертається орієнтовно сотня людей в день, третина з них — щодо призначення субсидії, розповіла начальниця відділу обслуговування громадян Ірина Кроткіх:

"Час прийому громадян залежить від того, з якого питання вони до нас звернулися. Якщо це консультація або довідкова інформація, то прийом буде тривати десь орієнтовно до 15 хвилин. А якщо це прийом документів для призначення субсидії, то це триватиме від 20 хвилин до однієї години".

субсидії
Ірина Кроткіх. Фото: Суспільне Рівне

Призначення й перерахунок

Субсидію на цей опалювальний сезон автоматично перераховують тим, хто в минулі періоди отримував її грошима, або для кого її призначили у розмірі нуль гривень.

Тим, хто претендує на субсидію вперше, потрібно написати заяву на призначення та надати декларацію про доходи. Усі заяви цьогоріч проходять верифікацію та перевірку у реєстрах Міндоходів та юстиції, зазначила Наталія Лещенко.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок