Рюкзак з речами російських військових передали одному з музеїв Тернопільщини: що всередині

Рюкзак з речами російських військових передали одному з музеїв Тернопільщини: що всередині

Речі окупантів
Рюкзак і речі російських військових. Фото: Суспільне Тернопіль

Волонтер Олександр Лотовський передав музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини рюкзак російського військового. Разом із ним — знайдені на полі бою речі.

За словами волонтера, їх дали йому українські бійці під час чергової волонтерської поїздки.

"Це артефакти російських солдат. Я думаю, що їм достойне місце буде знайдено в цьому музеї серед всякої комуністичної символіки".

Олександр Лотовський
Олександр Лотовський несе до музею рюкзак з речами окупантів. Фото: Суспільне Тернопіль

Завідувач відділу музею Ігор Войцехівський оглянув передані речі.

"Такі речі періодично до нас приходять. Хлопці намагаються не тільки здобувати перемогу, а й зберегти певні речі матеріальної культури для наших нащадків. Кевларовий шолом. Який запах не приємний. Куртка. Це не з одного окупанта, з кількох. Буде що показати. Це, напевне, харчовий запас. І тут написано: "Своих не бросаем". Тобто, вони не покидають своїх. Хоча вони дійсно своїх завжди покидають. Казанок зразка Другої світової війни".

Речі окупантів
Речі окупантів, які передали українські бійці. Фото: Суспільне Тернопіль

Харчі російського солдата
Харчі окупантів. Фото: Суспільне Тернопіль

Ігор Войцехівський
Ігор Войцехівський. Фото: Суспільне Тернопіль

Військова форма солдат РФ
Форма російських солдат, яку в музей передали через волонтера українські захисники. Фото: Суспільне Тернопіль

Ігор Войцехівський каже, спершу ці речі опишуть, а потім їх додадуть до експозиції "Трофеї сучасної російсько-української війни", яку наразі готують у музеї.

"Речі дуже важливі, дуже цінні. Важко оцінити їхню вартість, їхню значущість. Ми можемо багато розказати про участь наших солдатів у війні. А результати їхньої діяльності? Ну добре, визволений Херсон, визволені інші міста: Буча, Ірпінь та інші населені пункти. Але те що можна показати в музеї, має бути певних менших розмірів. Кевларовий шолом після перемоги здобути буде вельми важко. Особливо трофейне. Тому що це все або утилізують, або заберуть інші музеї. Ми будемо працювати з нашими відвідувачами. Особлива увага діткам. Ми будемо показувати їм ціну свободи".

Речі окупантів
Ігор Войцехівський оглядає речі з рюкзака. Фото: Суспільне Тернопіль

Це речі, зібрані з поля бою в один рюкзак, який також знайшли наші бійці. Українські захисники, розповідає Ігор Войцехівський, кілька разів на місяць передають подібне в музей волонтерами.

"Це є експонати для музею. Це німа розповідь про війну, про участь Росії в агресії проти України. Це не є злочином, це не є мародерством і не є порушенням будь-якого законодавства".

Форма російських окупантів
Військова форма російських окупантів. Фото: Суспільне Тернопіль

Передані для майбутньої експозиції "Трофеї сучасної російсько-української війни" речі Ігор Войцехівський зберігає в одному з приміщень музею. Коли відкриють цю виставку, каже, наразі не знає.

На початок