Рада проголосувала за сертифікати на книжки українцям. Кому їх видаватимуть

Рада проголосувала за сертифікати на книжки українцям. Кому їх видаватимуть

Рада проголосувала за сертифікати на книжки українцям. Кому їх видаватимуть
. Фото ілюстративне / Суспільне Рівне

Верховна Рада України 8 листопада підтримала законопроєкт, який стосується сертифікатів на придбання українських книг — зокрема для підлітків, які досягли 14 років.

Рішення парламенту випливає з картки законопроєкту № 9568.

Зокрема, законопроєкт передбачає субсидіювання для книгарень на оренду приміщень та надання сертифікатів на придбання книжок.

Сертифікати зможуть отримати:

  • громадяни України, що досягли 14 років (тобто віку отримання паспорта);
  • батьки новонароджених дітей (з 1 січня після того року, коли скасують воєнний стан).

У грошовому еквіваленті сертифікат становить 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних громадян (805,2 грн). Такий сертифікат можна буде отримати через "Дію".

Цей законопроєкт зареєстрували в Раді ще 7 серпня члени комітету гуманітарної та інформаційної політики. Серед ініціаторів — ексочільник Українського інституту національної пам'яті, депутат Володимир В'ятрович. У першому читанні документ ухвалили у вересні.

У пояснювальній записці було сказано, що законопроєкт розробили для внесення технічних уточнень до деяких положень законів, щоб Український інститут книги міг ефективніше підтримувати розповсюджувачів видавничої продукції.

Також документ пропонує зміни до деяких законів щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Зокрема, норма про торгівлю книжок шрифтом Брайля має набрати чинності не з 1 січня 2024 року, а з 1 січня року, що настає після завершення 12 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

Кошти на культуру в проєкті бюджету-2024

Кабінет Міністрів України 15 вересня ухвалив проєкт держбюджету на 2024 рік. Згідно з документом, бюджет на культуру становить 10,7 млрд грн, що на 2,3 млрд грн більше, ніж торік. Зокрема, збільшено бюджет Українського інституту книги. Він нараховує 466 млн грн.

Т. в. о. міністра культури й інформаційної політики України Ростислав Карандєєв в ефірі Радіо Культура розповідав, що діють дві програми. Перша програма стосується видання книжок на державне замовлення, які б ішли на потреби бібліотек та інших українських інституцій. Ця програма потребує близько 30 мільйонів гривень. Друга програма стосується видання перекладів українською мовою.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок