У Полтаві створюють реабілітаційний центр для воїнів: яку допомогу зможуть надати

У Полтаві створюють реабілітаційний центр для воїнів: яку допомогу зможуть надати

У Полтаві облаштовують новий центр реабілітації для військових. Там бійцям пропонуватимуть стаціонарне та амбулаторне безплатне відновлення.

Про це Суспільному розповіла його завідувачка Світлана Левченко. Ремонтні роботи та закупівлю обладнання для центру здійснює благодійна організація.

Коли розпочалось будівництво реабілітаційного центру

Роботи на базі одного із медзакладів розпочали на початку жовтня, каже виконроб Станіслав Заворотній, а закінчити мають у середині січня.

"Виконані демонтажні роботи, проводиться монтаж гіпсокартонних конструкцій, розведення нової електрики, розведення системи вентиляції, опалення та водопровід. Ремонт проводиться паралельно на всіх трьох поверхах. Залишилися нам підлогові покриття, стяжка та укладання лінолеуму",каже виконроб підрядної організації Станіслав Заворотній.

Ремонт реабілітаційного центру
В закладі тривають ремонтні роботи. Суспільне Полтава

"Максимально тут усе передбачено для пацієнтів, так як ми розуміємо, з ким ми працюємо. У нас передбачено дві групи освітлення. Ще є нічники, аварійне освітлення, зручність для розеток, розміщення розеток", говорить інженер-електрик підрядної організації Олександр Береза.

Хто зможе проходити реабілітацію

Заклад розрахований на 50 ліжок, у ньому безплатно проходитимуть реабілітацію військовослужбовці, які отримали поранення на війні.

Ремонт в центрі реабілітації в Полтаві
Матеріали для утеплення реабілітаційного центру. Суспільне Полтава

"На другому і третьому поверсі будуть облаштовані палати, на першому поверсі будуть зали: зал фізичної терапії, зал кінезотерапії, кабінети психологічної підтримки, кабінет асистивних технологій (відділення, у якому здійснюється підбір, налаштування, виготовлення та навчання користуванню технічними засобами реабілітації – ред.). У реабілітаційному центрі буде працювати мультидисциплінарна команда, лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, ерготерапевти, фізичні терапевти, психологи, лікарі-неврологи, лікарі ортопеди-травматологи",розповідає завідувачка реабілітаційного центру Світлана Левченко.

Як можна буде потрапити на реабілітацію

У центрі будуть одно-, дво-, три- і чотирьохмісні палати. Реабілітаційне лікування буде як стаціонарне, так і амбулаторне. Потрапити до закладу можна за направленням від сімейного лікаря чи вузького спеціаліста, каже завідувачка.

Реабілітаційний центр в Полтаві
Реабілітаційний центр планують відкрити у 2024-му році. Суспільне Полтава

"У кожній палаті буде кнопка виклику медичного персоналу, всі палати будуть облаштовані кондиціонерами. Ми бачимо широкий дверний отвір, це згідно із вимогами інклюзивності, щоб маломобільні пацієнти змогли заїхати в палату. Кожна палата буде оснащена санітарною кімнатою із душовою",каже завідувачка реабілітаційного центру Світлана Левченко.

За її словами, ремонтні роботи та закупівлю обладнання здійснює благодійна організація. Перших пацієнтів заклад зможе прийняти у лютому 2024-го.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок