Протирадіаційні укриття у школах Полтавщини: на що спрямували понад 60 мільйонів гривень

Протирадіаційні укриття у школах Полтавщини: на що спрямували понад 60 мільйонів гривень

На Полтавщині у восьми громадах завершують облаштування дев’яти протирадіаційних укриттів у школах. Роблять це за гроші з держбюджету за співфінансування місцевих громад.

Про це Суспільному розповів директор обласного департаменту освіти і науки Євген Кончаковський.

Протирадіаційні укриття у школах Полтавщини: на що спрямували понад 60 мільйонів гривень
Протирадіаційне укриття. Фото: Суспільне Полтава

Які укриття будують в навчальних закладах Полтавщини

Дев'ять протирадіаційних укриттів облаштували у освітніх закладах Полтавщини у восьми громадах. Це, зокрема, у Шишацькій, Зіньківській, Чутівській, Щербанівській. На це спрямували понад 60 мільйонів гривень. Це субвенція із державного бюджету та гроші громад, розповів директор обласного департаменту освіти Євген Кончаковський.

Протирадіаційні укриття у школах Полтавщини
Укриття. Фото: Суспільне Полтава

"Загальна сума, яка була спрямована, – це близько 55 мільйонів із державного бюджету та сім мільйонів 700 тисяч виділили із коштів місцевих бюджетів. Таких протирадіаційних укриттів у нас всього в закладах загальної середньої освіти в області було десять. Один із таких закладів не зміг потрапити, бо не було відповідної документації, і вони не змогли її привести у відповідність. Зокрема, право на земельну ділянку, право на майно", — говорить директор обласного департаменту освіти і науки Євген Кончаковський.

Укриття в Михайлівському ліцеї
Медична кімната в укритті. Фото: Суспільне Полтава

Як розповів Євген Кончаковський, ремонти укриттів завершили у чотирьох закладах, у решті шкіл — роботи на завершальному етапі.

Як будували укриття в Михайлівській громаді

У Михайлівській громаді, що на Полтавщині, у місцевому ліцеї завершили облаштування протирадіаційного укриття.

Протирадіаційні укриття на Полтавщині
Ліцей у Михайлівській громаді. Фото: Суспільне Полтава

"Відремонтоване освітлення, поновлена вентиляційна система, також відбудований і зроблений ремонт санвузлів, є вода. Тобто є всі ті комфортні умови. Перш за все, проведено було обробку стін, замінено опалення, ми бачимо батареї замінені. Маємо медичний кабінет у цьому укритті. Є туалет також для дітей з особливими освітніми потребами", — каже заступниця директора Михайлівського ліцею Ольга Шкрябіна.

Укриття у школах Полтавщини
Туалет в укритті. Фото: Суспільне Полтава

В укритті на площі понад дві сотні квадратних метрів тривав ремонт п’ять місяців. Працювали із червня цього року. У цей час учні ліцею навчалися дистанційно або за змішаною формою, розповіла заступниця директора. Офлайн навчання усіх школярів відновили 6 листопада.

Укриття в Михайлівській громаді
Ковдри в укритті в ліцеї. Фото: Суспільне Полтава

"Ми зібрали необхідний пакет документів, весь перелік був нам наданий. Ремонт вийшов нам, взагалі вся сума, трошки менше семи мільйонів, десь шість мільйонів 600. Із місцевого бюджету мільйон триста і з державного бюджету трошки більше п’яти (мільйонів – ред.) – п’ять триста", — говорить завідувачка сектору Михайлівської сільської ради Інна Ломіга.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок