Пільгове кредитування під 3 та 7%: скільки родин на Черкащині скористалися

Пільгове кредитування під 3 та 7%: скільки родин на Черкащині скористалися

95 кредитів за рік дії державної програми іпотечного кредитування "єОселя" видали на Черкащині банки-партнери. Програму уряд запровадив у 2022 році, щоб допомогти українцям отримати власне житло. Реалізують її у два етапи. З жовтня 2022-го іпотечний кредит під 3% почали видавати військовим, правоохоронцям, педагогічним та медичним працівникам, науковцям.

З початку 2023-го кредит на придбання житла під 7% річних могли отримати всі українці, розповів Суспільному заступник директора одного з банків-партнерів Олег Янголь.

До одного з під’їздів новобудови привів показувати придбану місяць тому квартиру її власник Павло Костін. Він — учасник програми кредитування.

"Моя квартира на пʼятому поверсі. Вона не дуже велика, 57 метрів квадратних, але своя буде".

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Виїхавши з Макіївки у 2014-му, чоловік з сімʼєю орендували помешкання в різних областях. Його одинадцятирічний син весь цей час мріяв про власну кімнату і собаку.

"Його мрія – собака, на орендованих квартирах тварин не дуже полюбляють. Купимо собаку! Він кожен день питає коли, яку, коли-коли?"

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Квартиру обирав майже три місяці. Розповів: придбав у кредит під 7% річних. За умовами програми, житло має бути введене в експлуатацію упродовж останніх трьох років.

"Ці забудовники не співпрацюють з "єОселею". Доводиться шукати у власників, хто вже купив у забудовника, і в нього перекупляти квартиру".

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Та й власники не поспішають продавати квартири позичальникам, розповіла директорка агенції нерухомості Ірина Чекмарьова.

"Будинків багато, є такі, що здані торік, в позаминулому році, є з чого обирати. Питання стоїть до того, що власники бояться цих державних програм, їх лякають багато факторів. І в основному, це розрахунок в гривні і що не можна одразу зняти кошти".

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Зі свого боку потенційні покупці квартир остерігаються ризиків, розповіла пані Ірина.

"Багато хто боїться, що припиниться фінансування, і банк виставить рахунки за тими відсотками, по яких вони видають кредити без державного фінансування. Ризиків немає, є додаткові розходи, бо це договір іпотеки, бо це страхування житла, страхування життя, є багато нюансів, про які розкажуть працівники банку".

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Державна програма "Доступна іпотека 7%" діяла і до початку повномасштабного вторгнення, розповів заступник директора обласної дирекції "Укргазбанку" Олег Янголь. Розповів, програма 2022 року — лояльніша.

"До війни діяла державна програма 7%, з певними нормами. Її скажім так, причесали, зробили, трохи інші. Глобально іпотека називається 7%, а 3% лише для пільгових категорій. Для всього населення — так 7%. Наприклад був лікарем, взяв під 3%, став ФОПом, тоді ти вилітаєш з "трійки", але залишаєшся у "сімці" й далі платиш 7%", — пояснив пан Олег.

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Крім пільгових категорій позичальників, основна різниця між цими програмами — вимоги до житла:

"7% - програма складніша щодо вимог житла. Програма доступного житла "Є-оселя" направлена не для збільшення ринку продаж, а для запуску економіки, тому 7-відсоткова орієнтована на нове житло, там є вимога не старіше 3 років введення в експлуатацію", — пояснив Олег Янголь.

Зі слів Олега Янголя, за час дії програми банки-партнери видали 95 кредитів. Скільки із них під 7 чи 3 відсотки, розповів, не розмежовують, оскільки станом на сьогодні це єдине іпотечне кредитування.

Іпотечне кредитування під 7%
Суспільне Черкаси

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок