"Це була не ніч, це було пекло": наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі

"Це була не ніч, це було пекло": наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі

Ексклюзивно
Наслідки обстрілу РФ Миргородського району/4 листопада 2023 рік.
Наслідки обстрілу РФ Миргородського району/4 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Полтава

4 листопада внаслідок ракетного обстрілу пошкоджень зазнали більше 16 будинків у Великосорочинській ТГ Миргородського району, що на Полтавщині. Одна жінка загинула. Травмувалися, зокрема, двоє дітей.

Про це Суспільному розповів голова громади Олександр Тищицький.

Що говорять місцеві про обстріл Миргородського району 4 листопада

Наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі
Наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі 4 листопада 2023-го. Фото: Суспільне Полтава

"Я перебував з дружиною і двома дітками по 6 років тут, у цій кімнаті. Тихо-тихо, потім бабах — дуже великий вибух, і зникло світло, усе посипалося. Ну що я? Дітей схопив, через вікно, бо вікон не було жодного цілого взагалі в хаті, ми з дітками через вікно вилізли. Там дідусь уже лежав, йому уламками зачепило ногу", — каже зять постраждалих Роман Міщанін.

Роман Міщанін з родиною приїхав до батьків дружини в гості у Миргородський район. За його словами, приліт російської ракети стався 4 листопада близько 18:00.

Наслідки прильоту ракети РФ на Полтавщині
Наслідки прильоту ракети РФ. Фото: Суспільне Полтава

"Приїхав я через 3 хвилини після вибуху, його й дома було чути, живу поряд. Мені брат сам зателефонував: "Я – поранений". По дорозі зателефонував на 101, дружина зателефонувала на 103. Мабуть, це не думка експерта, а думка усіх, хто це бачить, що тут не повинен вижити ніхто. Живі всі", — каже брат постраждалого Григорій Підошва.

За словами доньки травмованого, чоловіка прооперували, нині він перебуває у лікарні. Стан дітей, каже дочка постраждалих Тетяна, задовільний.

4 листопада РФ обстріляла Миргородський район
Наслідки прильоту ракети у Миргородському районі. Фото: Суспільне Полтава

Від вибухової хвилі постраждав будинок напроти, а його власниця загинула.

"Ми приїхали, нема мами вже, розумієте. Була пожежа, усе горіло. Лежала збоку, винесли її, вона на дворі поралася, її уламками пошкодило, несумісно з життям", — говорить донька загиблої Людмила Рябкова.

За словами Великосорочинського сільського голови Олександра Тищицького, профільна комісія обстежує усі обʼєкти, що постраждали, та фіксує пошкодження, аби люди змогли отримати відповідні компенсації. Уже обстежили 16 будинків.

Наслідки прильоту ракети РФ 4 листопада на Полтавщині
Наслідки прильоту ракети. Фото: Суспільне Полтава

"Оглянули ті двори, які найбільш постраждали, а де менші ушкодження, люди все-одно звертаються. Ще з вчорашнього дня "Полтаваобленерго" спрацювали вчасно, газові служби, ніде не відбулося витоку газу, на даний момент усі пошкодження виправляються. Задіюються 2 комунальні підприємства Великосорочинської сільської ради, допоможемо повністю людям з прибиранням території і прикладемо усі сили, щоб допомогти з ремонтом", — говорить голова громади Олександр Тищицький.

"Це була не ніч, це було пекло": наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі
Будинки, після прильоту ракети РФ. Фото: Суспільне Полтава

За словами старости села Любові Дяченко, окрім комунальних господарств, постраждалим допомагають односельці.

"Це була не ніч, це було пекло для всіх, усі жителі громади навряд чи спали. Усі дружно сюди підійшли, вкривали дахи, хтось співчував, хто допомагав. кожного різні збитки, звичайно, і моральна шкода є, і матеріальна дуже велика шкода. Гасили, 2 пожежні, а, може, й більше води треба було, щоб загасити", — каже староста села Любов Дяченко.

"Це була не ніч, це було пекло": наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі
Наслідки прильоту ракети РФ у Миргородському районі. Фото: Суспільне Полтава

На разі люди перевозять з пошкоджених будівель речі, що вціліли.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за частиною третьою статті "Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків". Санкція — щонайбільше довічне позбавлення волі.

Що відомо про обстріли Полтавщини

Від початку жовтня це 7 обстріл на Полтавщині. Попередні шість обстрілів, про які повідомляли офіційно, були у Миргородському районі та Кременчуці. Останній був по Миргородському району у ніч з 30 на 31 жовтня. Тоді обійшлося без постраждалих та пошкоджень цивільної чи критичної інфраструктури.7 жовтня через вибух ракети були пошкоджені дев’ять приватних будинків. Також про звуки вибуху повідомляли 11 жовтня.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок