Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Як це працює та скільки їх встановили

Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Як це працює та скільки їх встановили

У Рівному усі заклади освіти обладнані тривожними кнопками, за допомогою яких можна викликати поліцію охорони. Понад половина закладів в області також підключені до системи.

Про це Суспільному розповів начальник відділу технічної охорони та логістики обласного управління поліції охорони Андрій Шумакевич.

Ліцей як приклад

Кнопку в ліцеї №15 встановили 14 липня. Відтоді потреби викликати поліцію охорони у закладі не виникало. Однак у попередні роки кнопки не вистачало, зазначила заступниця директора закладу Ірина Верхова:

"На території закладу, якщо це навчальний рік, або влітку збираються сторонні люди, які можуть дозволяти собі випивати, курити. Звичайно, вони залишають після себе сміття. На зауваження нашого сторожа не реагують. Свого часу у нас бомж жив на території школи. Територія велика і сторожу доводиться слідкувати й за приміщенням, і за територією закладу. Звичайно, коли є тривожна кнопка, така проблема вирішується".

Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Для чого вони потрібні
Ірина Верхова. Фото: Суспільне Рівне

Поліцейський взводу реагування Валентин Дмитрук розповів, як діють правоохоронці, коли спрацьовує тривожна кнопка.

"Приходить сигнал тривоги, одразу одягаємося і вирушаємо на тривогу. Включаємо маячки і швидко їдемо", — пояснив він.

Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Для чого вони потрібні
Валентин Дмитрук. Фото: Суспільне Рівне

Статистика по області

За даними Андрія Шумакевича, тривожними кнопками обладнані усі навчальні заклади Рівного та більшість в області:

"На території Рівненської області налічуються 934 заклади освіти. З них 561 заклад перебуває під охороною поліції охорони, що становить 60,1%. А саме сім закладів вищої освіти, професійно-технічної фахової — 20 закладів, закладів середньої освіти — 371, а також дошкільної — 163 заклади. Нами було переглянуто дислокацію розміщення нарядів реагування щодо якнайближчого їх розміщення до закладів освіти".

Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Для чого вони потрібні
Андрій Шумакевич. Фото: Суспільне Рівне

Тривожні кнопки встановлюють у рамках виконання Концепції безпеки закладів освіти, розробленої Кабінетом міністрів України у квітні 2023 року.

"Послугу фінансує власник-засновник закладу. Кошторисне призначення — безпосередньо на отримання послуг охорони. Якщо це заклад підпорядкований обласній раді й засновником є обласна рада, то з обласного бюджету скеровуються кошти на отримання таких послуг", — розповіла заступниця директора департаменту освіти Рівненщини Марина Пашковська.

Тривожні кнопки в закладах освіти Рівненщини. Для чого вони потрібні
Марина Пашковська. Фото: Суспільне Рівне

З її слів, затверджена Кабміном концепція, окрім встановлення тривожних кнопок, передбачає наявність у кожному з закладів освіти засобів пожежної безпеки та укриттів.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок