Художній музей у Луцьку відзначає 50 років

Художній музей у Луцьку відзначає 50 років

Волинський художній музей відзначив 50 років
Волинський художній музей відзначив 50 років, 3 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Луцьк

Художній музей у Луцьку відзначає 50 років своєї діяльності. Протягом цього часу у стінах музею відбулися тисячі мистецьких акцій за участі митців з різних куточків світу.

Як розповіла Суспільному завідувачка музею Зоя Навроцька, основну колекцію евакуювали у перший день повномасштабного вторгнення.

У березні 2022 року, через місяць після 24 лютого, музей повернувся до наукової та творчої роботи. Першою виставкою була історична графіка Олександра Дишка.

"Ми подивились на наші фонди з іншого боку, ми побачили, що вони заповнені вщерть творами XX століття, яких не знає наш глядач. Це українських художників, волинських, луцьких і ось ми почали проєкт "Скарбниця", — каже Зоя Навроцька.

Завідувачка художнього музею Зоя Навроцька
Завідувачка художнього музею Зоя Навроцька. Фото: Суспільне Луцьк

З її слів, у проєкті "Скарбниця" спочатку експонувались колекції українських художників з Харкова, Києва, Одеси, Львова, Ужгорода та Мукачево. Нині мистецький проєкт "Скарбниця" презентує понад дві сотні картини луцьких художників, які творили у 60-их роках минулого століття до сьогодення. Він тривалий, каже Зоя Навроцька, його зміст буде змінюватися та доповнюватись.

Відвідувачки художнього музею
Відвідувачки художнього музею. Фото: Суспільне Луцьк

Рік тому науковці започаткували проєкт "Музей зустрічає героїв". Нині, оглянути експозицію луцьких художників прийшли військовослужбовці, розповідає військовий медик Віталій Мельник.

"Перший раз я ходив сюди сам, ще зимою. Коли дізнався про музей, привів своїх побратимів. Особливо в кого депресія, гарно піти, подивитися", — говорить чоловік.

Військовий медик Віталій Мельник
Військовий медик Віталій Мельник. Фото: Суспільне Луцьк

У музеї працюють чотири доглядальниці, касир та п’ять наукових співробітників, говорить касирка Тетяна Фарина. Жінка каже, що долучається до створення монтажу та демонтажу картин та з захопленням слухає працівників музею, які проводять екскурсії.

Касирка художнього музею Тетяна Фарина
Касирка художнього музею Тетяна Фарина. Фото: Суспільне Луцьк

На урочистості з нагоди ювілею до музею приїхали науковці з усієї країни, дослідники українського мистецтва і культури, каже Зоя Навроцька.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок