Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини

Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини

Викрадені РФ картини з Херсона
. Крим. Викрадені картини з Херсонського художнього музею, Фото: Херсонський художній музей/Facebook

За фрагментами у відео пропагандистських ЗМІ, херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені російськими військовими картини.

Про це повідомляється на сторінці у Facebook Херсонського художнього музею.

Як повідомили на сторінці музею, одна з робіт — Саліхітдина Айтбаєва "Молоді казахи". Це один з найвідоміших творів художника, сповнений духом національної традиції.

Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини
Робота Саліхітдина Айтбаєва "Молоді казахи". Фото: Херсонський художній музей/Facebook

Також упізнали картину українського художника-пейзажиста Олександра Симонова "Село Павлівка (Пастушка), написану на полотні олією.

Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини
Картина Олександра Симонова "Село Павлівка (Пастушка). Фото: Херсонський художній музей/Facebook

Серед ідентифікованих картин — робота Бориса Домашнікова "Черемуха".

"Стиль автора був неповторним у композиційному та кольоровому відношенні. Його називали "радянським імпресіоністом". З ім'ям художника пов'язане поняття "чистого" пейзажу, де сюжет не несе смислового навантаження, а передає особисті емоції автора", — йдеться у дописі.

Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини
Картина Бориса Домашнікова "Черемуха". Фото: Херсонський художній музей/Facebook

Також упізнали картину Руслана Петрова "Липень 1616. Кафа (Феодосія). Запорожці зі звільненими невільниками відправляються у Січ. 2013. Полотно, олія.

"Картину подарував херсонський художник музею. На ній зображений момент перемоги запорожців на чолі з Петром Сагайдачним над турецькими володарями Кафи, коли звільнені християнські невільники можуть повернутися до дому на козацьких "чайках" та захоплених у турків кораблях. Це свого роду історична реконструкція тих подій", — повідомили на сторінці музею.

Херсонські музейники ідентифікували ще чотири викрадені РФ картини
Картина Руслана Петрова "Липень 1616. Кафа (Феодосія). Фото: Херсонський художній музей/Facebook.

Раніше, співробітники музею упізнали на відео картину Івана Лободи "Вишивальниця". Полотно потрапило в пропагандистський сюжет у серпні 2023 року у Центральному музеї Тавриди.

Також працівники Херсонського Художнього музею впізнали одне з полотен на трьох фотографіях, зроблених у центральному музеї Тавриди наприкінці листопада минулого року, картину литовського живописця Аугустінаса Савіцкаса "Давні стіни Вільнюса".

Херсонські музейники впізнали на світлинах з Центрального музею Тавриди міста Сімферополь ще три вкрадені російськими окупантами картини. Серед ідентифікованих полотен – робота Миколи Глущенка "Натюрморт з камбалою", картина Віктора Зарецького "Українка Ганна Струк" та "Портрет Миколи Гепарда" Фелікса Кідера.

Що відомо про грабування Херсонського обласного художнього музею

23 травня 2022 року озброєні чоловіки в цивільному прийшли до Херсонського художнього музею та збирались "інвентаризувати" колекцію.

19 липня 2022 року близько 11 години до приміщення Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка у супроводі чотирьох представників ФСБ та поліції РФ прийшла жінка, яка представилась Наталією Леонідівною і назвала себе "новою директоркою".

1 листопада 2022 року в Telegram очевидці виставили відео, на якому видно, що біля воріт музею стоїть фура. Пізніше краєзнавець Сергій Дяченко повідомив Суспільному, що музей пограбували. Поліція почала розслідувати справу.

7 листопада 2022 року викрадені з Херсонського Художнього музею військовими РФ, "засвітилися" у Центральному музеї Тавриди у Сімферополі. Їх упізнали через соцмережі працівники музею та змогли їх ідентифікувати.

22 листопада стало відомо, що російські військові при втечі повністю вкрали виставкову експозицію з Херсонського краєзнавчого музею, яку збирали понад сто років.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок