Витратили 98 млн грн, ще 50 млн треба для завершення робіт: як триває реконструкція мереж та ремонт дороги на Любецькій

Витратили 98 млн грн, ще 50 млн треба для завершення робіт: як триває реконструкція мереж та ремонт дороги на Любецькій

Витратили 98 млн грн, ще 50 млн треба для завершення робіт: як триває реконструкція мереж та ремонт дороги на Любецькій
. ФОТО: Суспільне Чернігів

Ремонт вулиці Любецької — це один з найбільших проєктів з реконструкції мереж та заміни дорожнього покриття у Чернігові в цьому році. Роботи на вулиці почалися 27 березня, їх виконували поетапно на трьох відрізках. Нагальність ремонту представниця управління ЖКГ міської ради Тетяна Корж пояснює зношеністю водопровідних мереж та їх пошкодженням під час активних бойових дій. Натомість чернігівський правозахисник Олександр Гашпар припускає, що таким чином компанія "Укртрансбуд", пов’язана зі звільненим міським головою Владиславом Атрошенком, готує майданчик для майбутнього будівництва.

Реконструкцію мереж на Любецькій проводять у три етапи. Дві ділянки — від вулиці Мазепи до вулиці Ріпкинської, і від Ріпкинської до вулиці Широкої — планують завершити цього року. На них з міського бюджету вже витратили 98 мільйонів гривень. За словами Тетяни Корж, основні роботи на цих ділянках вже провели – тут проклали новий водопровід, встановили запірні конструкції та перепід'єднали абонентів.

"Зараз проводиться дооблаштування водогону, а також зливової каналізації. В межах розкопу, межах зони водопроводу також замінені мережі зливової каналізації, теплотраса та газові мережі. Наразі також проводиться відновлення зруйнованого покриття".
Тетяна Корж, представниця управління ЖКГ Чернігівської міської ради
Тетяна Корж. ФОТО: Суспільне Чернігів

Зі слів Тетяни Корж, ділянку від вулиці Мазепи до Ріпкинської мають відкрити для проїзду до 27 листопада. Ділянку від Ріпкинської до Широкої – до середини грудня. Третю ділянку – від вулиці Широкої до вулиці Козацької цього року ремонтувати не планують.

"Її планували роботи, але там були затримки з погодження схем об’їзду. Поки що від робіт у цьому році на цій ділянці відмовилися. Чи буде в наступному – буде відомо пізніше".

Згідно з тендерами, оприлюдненими на сайті державних закупівель Prozorro, на реконструкцію водогону та каналізації на третій ділянці потрібно ще понад 50 мільйонів гривень.

"Є питання до того, чому розбили цю вулицю Любецьку на три ділянки. Теж тут виключно припущення – щоб не дратувати людей. Бо очевидно, що суспільство могло б поставити питання: чи є доцільним витрачати такі чималі гроші на ремонт вулиці, куди щодня, щохвилини може прилетіти ракета", — каже правозахисник Олександр Гашпар.

Правозахисник Олександр Гашпар. Чернігів
Правозахисник Олександр Гашпар. ФОТО: Суспільне Чернігів

"Якщо Чернігів не буде робити проєкт, які хоч якось підтримують інфраструктуру міста, ми дуже швидко перетворимося на занепадаючий районний центр", — відповів в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.
В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако
В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. ФОТО: Суспільне Чернігів

За словами Олександра Гашпара, тендери проходили із порушеннями. Так, один з них виграв консорціум "УТБ", який раніше не брав участі у закупівлях, що суперечить вимогам самого тендеру. Нині цю закупівлю перевіряє Держаудитслужба.

"На вулиці Любецькій є об’єкти, які отримала корпорація «Укртрансбуд», і вона ремонтує цей водогін. Є припущення про те, що таким чином здійснюється підготовка до будівництва, яке зараз заморожене на вулиці Любецькій, 26 і на сусідній земельній ділянці площею понад 1,5 гектара, яка належить також структурі «Укртрансбуду», де планують зводити, я так розумію, житловий квартал".

Зі слів Тетяни Корж, розробку проєктів реконструкції водогону на Любецькій КП "Чернігівводоканал" розпочав ще у 2021 році.

"І до початку повномасштабного вторгнення ця частина водогону була проблемною через часті пориви. Через це водоканал і почав розробку проєктів відновлення та заміни мереж".

"Найбільш аварійна ділянка – від вулиці Чорновола до круга на Масани. Оце вся ділянка, там постійно рвалося. Там чавунна труба, були переломи й розстикування розтрубів. Я думаю, це через важку техніку, яка там їздила. Пошкоджень там труб не було жодних. Але те, що по дорозі їздила важка техніка, я думаю, це вплинуло", — зазначив начальник водопровідних мереж КП "Чернігівводоканал" Ігор Грищенко.
Начальник водопровідних мереж КП "Чернігівводоканал" Ігор Грищенко
Ігор Грищенко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок