Прогалини у законодавстві дозволяють ухилятися від мобілізації — Залужний

Прогалини у законодавстві дозволяють ухилятися від мобілізації — Залужний

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний про мобілізацію і прогалини в законодавстві
. Фото: УНІАН

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що тривалий характер війни, обмежені можливості щодо ротації військовослужбовців на лінії бойового зіткнення, прогалини у законодавстві, які дозволяють у начебто законний спосіб ухилятися від мобілізації, суттєво знижують мотивацію громадян до проходження військової служби.

Про це Залужний написав у статті для The Economist.

“Ці проблеми нам відомі, ми бачимо шляхи їх вирішення і постійно над цим працюємо”, — зазначив Залужний.

Також генерал розповів, що Україна має обмежені можливості з підготовки резервів на власній території, оскільки противник має змогу завдавати ракетно-авіаційних ударів по навчальних центрах та полігонах.

Він пояснив, що порівняно з Україною, Російська Федерація має майже втричі більший мобілізаційний людський ресурс.

“Не спромігшись досягти успіху у початковий період війни складом збройних сил мирного часу, у вересні 2022 року противник розпочав часткову мобілізацію, яка триває й дотепер. Але скористатися перевагою у мобілізаційних людських ресурсах для створення істотної переваги у чисельності бойового складу угруповань військ, що безпосередньо воюють проти України, йому не вдається”, — відзначив Головнокомандувач.

За його словами, основні причини такого стану мають політичну, організаційну та мотиваційну природу. Зокрема, президент РФ Путін, зазначив Залужний, напередодні президентських виборів побоюється проводити загальну мобілізацію у зв’язку з можливими ризиками зростання соціальної напруги у державі та переростання її у політичну кризу.

“Противник має обмежені можливості щодо підготовки мобілізованих громадян та забезпечення їх необхідним озброєнням і військовим майном. У зв’язку зі значними втратами особового складу цивільне населення РФ намагається ухилятися від призову та участі у веденні бойових дій”, — написав генерал.

Також Залужний розповів виданню Economist, що для виходу війни з глухого кута потрібен масштабний технологічний стрибок.

На початок