Повертається на фронт без ключиці та м’язів на нозі — історія бійця з Чернівців, який вижив після п'яти куль снайпера

Повертається на фронт без ключиці та м’язів на нозі — історія бійця з Чернівців, який вижив після п'яти куль снайпера

27-річний Влад Маховський з Чернівців на десятий день вторгнення вступив добровольцем до ЗСУ. До повномасштабної війни він був підприємцем, а до того служив у Французькому легіоні.

В українському війську Влад став розвідником на Луганському напрямку та вижив після того, як у нього влучило п'ять куль снайпера. Майже кілометр він повз з пораненнями до місця евакуації. Після реабілітації чоловік отримав III групу інвалідності. Попри те, що його визнали обмежено придатним, Влад планує повернутися на фронт у свою роту.

Здобув бойовий досвід в іноземному легіоні

До повномасштабного вторгнення Влад Маховський був власником піцерії у Чернівцях. Коли долучився до ЗСУ, не було людини, яка б підтримувала його бізнес, тому заклад довелося продати. Влад каже, на фронт пішов добровільно, бо відчував, що може бути там корисним – раніше він служив у французькому іноземному легіоні й мав бойовий досвід.

"Я люблю екстрим. У 18 років вирішив спробувати вступити у французький легіон. Спершу мене не взяли, бо не пройшов по вазі: з ростом 174 сантиметри, слід було важити 60 кілограмів, а я важив 52. Тоді я на місяць приїхав додому, поїв. Тоді поїхав назад. Перед співбесідою влив у себе 3 літри води, щоб важити цих 58 кілограмів".

Тоді Владу сподобалося армійське життя. Він пройшов випробування, які не витримали 40-річні чоловіки. Згодом виконував бойові завдання в Африці та Гвіані.

"За тиждень із 40 людей вибуло 5 чоловіків. Хтось не витримував холоду, бо ми стояли при -15 градусах у лосинах і дивилися на прапор Франції. Я кожен ранок мало не в сльозах був, але потім думав, хіба я ще трохи не протримаюся? Потім десь так само й тут на війні".

Через тиждень після повномасштабного вторгнення Влад пішов у військкомат. Він не підпадав під мобілізацію, бо коли залишав іноземний легіон, йому поставили діагноз ПТСР. Відтак під час проходження військово-лікарської комісії Владу довелося доводити, що він психічно здоровий та придатний до служби. Щоб долучитися до війська, підписав контракт на три роки.

Влада направили служити розвідником у складі 95-ої десантно-штурмової бригади. Каже, хотів потрапити саме в цю бригаду, бо знав, що там служать професіонали. Разом з ними він виконував бойові завдання у напрямку Кремінної. На фронті отримав позивний Француз.

"Зловив" п'ять куль снайпера

Влад був командиром розвідувальної групи. На позиціях, де вони працювали, часто "глушили" зв'язок та працювало багато ворожих снайперів, тому військові не могли перевірити побратимів з сусіднього окопу. Француз сам пішов до них, бо решта членів його групи були старшими або не мали достатньо досвіду.

Коли військовий був вже поблизу окопу, потрапив під снайперський обстріл. Чоловік отримав п'ять поранень: одна куля пройшла крізь внутрішню частину стегна, друга – роздробила ліву ключицю, а ще три побіжно зачепили тіло.

Через снайперів евакуаційну групу викликати було не можливо, тому чоловік вирішив дістатися до неї самостійно. Для цього потрібно було проповзти приблизно кілометр.

"Я точно не міг чекати до ранку. Мені наклали турнікет на ногу, а плече ж ніяк не закриєш. Обережно виліз з окопу й повз скільки міг. Через дві години після накладання турнікета, відчував страшний біль, але знеболювального не було. Потім ліг на спину, дивився на небо: думав, що класне було життя".

Згодом Влад почув голоси українських військових поблизу й почав їх гукати. Вони на бронетранспортері довезли чоловіка до місця евакуації. У лікарні медики були змушені вирізати Владу частину м'язів стегна. Руку допомогли відновити чернівецькі реабілітологи.

Історія військового з Чернівців Влада Маховського
Маховський під час евакуації. Фото з його архіву.

Попри поранення повертається на службу

Після поранення Влад пів року перебував на реабілітації, а потім знову пройшов військово-лікарську комісію. Після обстеження йому встановили III групу інвалідності, 30% втрати працездатності, а також визнали обмежено придатним. Відтак чоловік міг би не повертатися в зону бойових дій, а служити в штаті водієм чи інструктором. Натомість Влад планує повернутися у свою роту.

"Якби поранення було б сильнішим, і я відчував би, що не можу бути корисним хоч чимось, то пробував би взагалі піти з війська, бо служба кадрового військового мене ніколи не цікавила. Я спілкувався зі своїм командиром і подумав, що можу бути корисним поряд з хлопцями, з якими я воював".

Через отримані поранення Влад не може носити бронежилет чи одягати рюкзак, оскільки має уникати навантажень на ліве плече. Тому розглядає можливість служби в аеророзвідці або у радіоелектронній розвідці. В іноземному легіоні Влад понад чотири місяці був радистом. Каже, цей досвід вважається найкращим в НАТО, тому можливо ці навички будуть корисними на фронті, каже Француз.

Чернівчанин Влад Маховський
Маховський з побратимами. Фото з його архіву.
"Якби у нас була 100% гарантія, що ми віддамо окуповані у 2014 році території Росії, і в той же день завершиться війна, а всіх хлопці повернуться дому, то я кричав би обома руками за це. Але росіяни на цьому не зупиняться, вони підуть далі. Я не хочу, щоб те, що відбулося в тих областях, відбувалося в Чернівцях. За це я воюю".

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок