В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву

В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву

В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
. Діана Шух/Суспільне Ужгород

27 закладів середньої освіти в Ужгороді змінили тип та назву. Таким чином наразі у місті є 6 початкових шкіл, 4 гімназії, 15 ліцеїв та один заклад спеціалізованої освіти — це Ужгородський мистецький ліцей "Перспектива".

Про це Суспільному розповіла заступниця начальника управління освіти міськради Марина Пуківська.

За законом про освіту, який почав діяти 27 вересня 2018 року, в Україні передбачені 3 типи навчальних закладів: початкова школа, гімназія та ліцей. Цьогоріч Ужгородську класичну гімназію перекваліфікували в ліцей імені Августина Волошина.

"Наш навчальний заклад — це є заклад ІІ-ІІІ ступеня навчання. Тобто, як і в усій Україні ІІ ступінь навчання — це гімназії, які забезпечують базову середню освіту. А ліцеї — це ІІІ ступінь навчання, які забезпечують профільну середню освіту. Коли до нас вступають вступники, за них більше вирішують батьки. Потім, звичайно, в ІІ ступені навчання, враховуючи й профорієнтацію, якою ми займаємося, і склад навчальних програм, уподобаннями й так далі. Діти після ІІ ступеня навчання, тобто після гімназійного навчання, уже міняють класи. І мені відрадно самому, що відбувається досить значна міграція, коли учні вже свідомо змінюють профіль навчання, знаючи куди вони планують вступати", — розповів директор закладу Сергій Роман.

Заступниця начальника управління освіти Марина Пуківська каже: "27 вересня 2017 року вступив у дію новий ЗУ "Про освіту". Саме ним передбачено, що в Україні діють три типи закладів: це початкова школа, яка забезпечує здобуття початкової освіти; гімназія, яка забезпечує здобуття базової середньої освіти; ліцеї, які забезпечують здобуття профільної середньої освіти. Відповідно до прикінцевих положень цього закону заклади освіти впродовж 5 років повинні привести свої назви й статутні документи у відповідність до чинного законодавства. Підготували пропозиції до Ужгородської міськради, як до засновника, щодо перейменування закладів освіти та затвердження нових редакцій статутів закладів освіти".

В Ужгороді 27 закладів середньої освіти змінили тип та назву
Діана Шух/Суспільне Ужгород

Також Марина Пуківська розповіла, що початкові школи можуть мати дошкільні підрозділи, гімназія — початкову школу, а ліцей — гімназію.

"На сьогодні у місті Ужгород функціонують 6 початкових шкіл, 5 з яких мають у своєму складі дошкільні підрозділи. Також функціонують 4 гімназії, у складі яких є початкові школи, 15 ліцеїв, у складі яких є і початкова школа і гімназії та один заклад спеціалізованої освіти — це Ужгородський мистецький ліцей "Перспектива", який має у своєму складі й початкову школу, і гімназію, і ліцей", — додала заступниця начальника управління освіти.

За її словами, навчальні програми почнуть змінювати з 2027 року. Тоді ж мають ввести 12-річну систему шкільної освіти.

Підписуйтеся на Суспільне Ужгород: Facebook, YouTube, Telegram, Viber, Instagram, Threads

На початок