"Для країни вигідно, щоб курс був стабільний": експерт пояснив, чого чекати від долара в листопаді

"Для країни вигідно, щоб курс був стабільний": експерт пояснив, чого чекати від долара в листопаді

Що буде з доларом у лдистопаді
. Фото ілюстративне\Суспільне Рівне

Станом на 31 жовтня долар за курсом Національного банку коштує 36,37 гривень. За даними фінансового портау "Мінфін", це на майже 20 копійок менше, аніж тиждень тому.

Кандидат економічних наук Віталій Шапран в етері "Суспільне. Спротив" пояснив, чому гривня міцнішає та чого можна чекати від курсу валют у листопаді.

— Що відбувається з курсом долара та євро зараз і що на нього впливає?

— Спостерігаємо поступове зростання офіційного курсу гривні. Долар вже відійшов від традиційної відмітки 36,6. На готівковому ринку теж бачимо відхилення, опустився до 37,8. Тобто ринки рухаються синхронно. Але якщо примусово девальвувати гривню, то бюджет втратить 690 мільярдів гривень на рік за рахунок збільшення зовнішніх запозичень та вартості їх обслуговування.

Тому насправді Україні вигідно підтримувати оцей збалансований курс. Він обмежує дещо доходи державного бюджету від податків, але одночасно дозволяє суттєво економити на зовнішніх запозиченнях, на їх обслуговуванні, а частка цих запозичень зростає. Думаю, цю збалансовану ситуацію Національний банк буде підтримувати.

— Що може впливати на курс гривні відносно долара і євро?

— Євро залишимо в спокої, тому що курсоутворення в нас відбувається по долару. Як правило, євро перераховують просто по міжнародному курсу між доларом і євро. А от щодо долара, то розрахунки показують, що стабільність курсу Україні зараз вигідна і відходити від неї не варто. Є, звісно, негативні деякі фактори, які можуть впливати на курс. Зерновий коридор, скажімо, працює з перебоями і не вся валюта від зерна надходить своєчасно з великою затримкою до країни. Але через збільшення міжнародної допомоги й те, що вона йде по графіку, ми бачимо, що золото-валютні резерви Нацбанку дуже зросли і валові резерви коливаються в межах 40 мільярдів, а чисті — біля 29 мільярдів. Це певний історичний максимум.

Тому, я думаю, що курс найближчими місяцями гарантований значними золото-валютними резервами і допомогою Україні від наших зарубіжних партнерів, що дозволять компенсувати ті негативні наслідки війни, які відбуваються зараз по лінії зламу нашої експортної логістики.

— Як, на вашу думку, далі розвиватиметься ситуація, чи буде гривня такою ж стабільною до долара?

— Я вже казав, що для країни вигідно, щоб курс був стабільний. Думаю, Національний банк буде займатися тим, щоб його утримувати. Оці коливання різниці між офіційним курсом і готівковим — вони дедалі будуть менші. Мені здається, що якщо курс буде залишатися десь на рівні 36 гривень за долар на міжбанку, то найближчим часом точно не побачимо курс по 42 гривні в обмінних пунктах.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок