Радіодиктант національної єдності писали військові, які лікуються в одному з медзакладів Житомирщини

Радіодиктант національної єдності писали військові, які лікуються в одному з медзакладів Житомирщини

В одному з медзакладів Житомирщини Радіодиктант писали військові, які проходять лікування
Військові, які лікуються в одному з медзакладів Житомирщини, долучилися до написання Радіодиктанту. Житомирщина, 27 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

27 жовтня в одному з лікувальних закладів Житомирщини персонал та пацієнти писали Радіодиктант національної єдності. Серед них були й військовослужбовці.

Про свої враження вони розповіли кореспондентам Суспільного Житомир.

Андрій — військовослужбовець. Після отриманого поранення чоловік лікується в одному з медичних закладів Житомирської області, де персонал та пацієнти долучились до написання диктанту єдності.

Андрій говорить, що востаннє писав радіодиктант ще в школі.

"Ми — українці, ми вільний народ. Ми завжди повинні долучатися до таких заходів. Ми повинні знати свою мову досконало. Навіть, якщо ми говоримо російською, так як це робить більшість українців, наприклад, з окупованих територій, або з того ж Києва. Люди розмовляють російською, але українську вони повинні знати: що як правильно пишеться, граматику, пунктуацію", — сказав Андрій.

Військовослужбовиця ЗСУ Вікторія долучилась до написання диктанту на запрошення колег.

"Я думаю, що потрібно якось підтримувати українську мову, — каже Вікторія. — Якщо виділили цей день раз в рік, то чому би не написати".

Військовослужбовиця ЗСУ Вікторія долучилась до написання диктанту на запрошення колег
Військовослужбовиця ЗСУ Вікторія долучилась до написання диктанту на запрошення колег. Житомирщина, 27 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Авторкою Радіодиктанту в 2023 році стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Її текст "Дороги України" прочитав актор театру та кіно Олексій Гнатковський. Військовослужбовець Андрій каже, що деякі слова в тексті йому були незрозумілі.

"Єдине, коли він диктував текст, певні слова були незрозумілі для сприйняття. Він продиктував "зимку", а потім читав "взимку". Ось ці моменти мене збивали трохи", — розповів про свої враження військовий Андрій.

Військові ЗСУ Андрій (ліворуч) та Микола (справа) пишуть Радіодиктант національної єдності
Військові ЗСУ Андрій (ліворуч) та Микола (справа) пишуть Радіодиктант національної єдності. Житомирщина, 27 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Микола, побратим Андрія, лікується після отриманого поранення на фронті. Військовослужбовець говорить, що диктант був неважкий і помилок допустив небагато.

"Потрібно приєднуватися, писати, розуміти і вдосконалюватися. В наступному році я обов’язково доєднаюсь до радіодиктанту і буду писати його ще раз", — сказав військовослужбовець Микола.

Військові, які лікуються в одному з медзакладів Житомирщини, долучилися до написання Радіодиктанту
Військові, які лікуються в одному з медзакладів Житомирщини, долучилися до написання Радіодиктанту. Житомирщина, 27 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Військовослужбовиця Вікторія пише Радіодиктант єдності
Військовослужбовиця Вікторія пише Радіодиктант єдності. Житомирщина, 27 жовтня 2023 року. Фото: Марія Кравчук для Суспільне Житомир

Як раніше розповідало суспільне Житомир, за результатами Радіодиктанту національної єдності в 2022 році до списку переможців увійшла української мови та літератури звягельської гімназії №8 Тетяна Остаповець.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок