"Їм дуже важко, дайте їм просто відпочити": у Києві родини військових зібралися на мітинг

"Їм дуже важко, дайте їм просто відпочити": у Києві родини військових зібралися на мітинг

мітинг з вимогою демобілізації
На Майдані Незалежності на мітинг зібралися родини військових з вимогою демобілізації. Київ, 27 жовтня 2023р. Фото: Людмила Тумачова/Суспільне

Сьогодні, 27 жовтня, у Києві на Майдані Незалежності родини військовослужбовців провели акцію протесту. Вони вимагали провести ротацію, адже чимало бійців без відпочинку воюють з першого дня повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Серед присутніх — Людмила Гудзь. Її чоловік Сергій перебуває на фронті з 24 березня 2022 року.

"Їм дуже важко, дайте їм просто відпочити і вони будуть знову воювати. Їм треба трошки відновитися. Вони ж не відмовляються, але їм важко", — каже жінка.

У Києві родини військових зібралися на мітинг з вимогою демобілізації
Учасники акції протесту вшанували пам'ять загиблих на війні бійців. Київ, 27 жовтня 2023р. Фото: Людмила Тумачова/Суспільне

Учасники акції протесту підготували колективне звернення до президента Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У документі йдеться про те, що нині виникла ситуація, коли, попри загальну мобілізацію, одні служать без відомих їм строків звільнення, тоді як інші не служать взагалі. Ситуація невизначеності термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, до соціальної напруги між військовими та цивільними, а також до деморалізації особового складу.

Також учасники акції у зверненні наголошують, що Верховна Рада досі не винесла на розгляд у першому читанні законопроєкт №9142 щодо уточнення строків військової служби за призовом під час мобілізації.

У Києві родини військових зібралися на мітинг з вимогою демобілізації
Учасники акції протесту вимагають демобілізації військових, які перебувають на фронті з перших днів повномасштабного вторгнення РФ. Київ, 27 жовтня 2023р. Фото: Людмила Тумачова/Суспільне

"Наші рідні знаходяться на фронті з 24 лютого (2022 року — ред.). Багато військовослужбовців не були вдома жодного разу. Їхні родини просинаються і засинають лише з однією думкою, що хочуть почути: я живий, я їду додому. Ми написали колективне звернення, де ми просимо, щоби нам надали терміни служби та демобілізації, які повинні бути по закону по Конституції України", — наголосила учасниця акції протесту Анастасія Чувакіна.

У Києві родини військових зібралися на мітинг з вимогою демобілізації
На акцію протесту з вимогою демобілізації прийшли з дітьми. Київ, 27 жовтня 2023р. Фото: Людмила Тумачова/Суспільне

Після мітингу на Майдані Незалежності родичі військовослужбовців вирушили до Офісу президента, щоб передати своє звернення. У Суспільного поки немає позиції ОП щодо визначення термінів військової служби.

Родини військових заявили, що поки не розв'яжуть проблему демобілізації, регулярно збиратимуть на акції протесту у Києві та інших містах України.

"Ми будемо домагатися термінів демобілізації. Хай це буде півтора року, хай це буде трошки більше, але терміни вони мають знати. Вони мають знати, що та країна, за яку вони віддають свої життя, стоїть за них тилом", — наголосила дружина військового Анна.

На початок