Чернівецька ОВА перевіряла утримання евакуйованих дітей у "Місті Добра": у центрі кажуть – про перевірку не попередили

Чернівецька ОВА перевіряла утримання евакуйованих дітей у "Місті Добра": у центрі кажуть – про перевірку не попередили

Чернівецька ОВА перевіряла утримання евакуйованих дітей у "Місті Добра": у центрі кажуть – про перевірку не попередили
. Фото: Суспільне Чернівці

У кризовому центрі "Місто Добра" перевіряли умови утримання дітей, яких через повномасштабне вторгнення евакуювали з Одеської та Миколаївської областей. Її проводила робоча група обласної адміністрації. Засновниця центру Марта Левченко каже, про перевірку закладу її не попередили – пов'язує це із розголосом щодо ситуації в Магальському будинку-інтернаті, де відкрите кримінальне провадження через неналежне утримання дітей.

Водночас в ОВА стверджують, що перевіряють не "Місто Добра", а всі будинки-інтернати за вказівкою прокуратури – роблять це у межах перевірок 20 закладів області, які утримують та доглядають за дітьми незалежно від форми власності. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про перевірку.

"Повідомлення про перевірку не було"

Перевірка у "Місті добра" відбулася 26 жовтня. Засновниця центру Марта Левченко каже, не отримувала повідомлень про те, що кризовий центр приїдуть перевіряти. Згодом дізналася, що листи про це отримали адміністрації дитячих будинків в Одеській та Миколаївській областях, діти з яких зараз перебувають у кризовому центрі Чернівцях.

"Це для нас було новиною: жодного листа через електронну пошту, "Укрпошту" чи телефонний дзвінок ні до кого з "Міста Добра" не надходило. Здивувало, що листи дійшли аж до Одеської та Миколаївської областей, але не дійшли до нас. Хоча, коли приїздять поважні гості – віцепрем'єри, то наша влада веде показувати якісну роботу з евакуйованими дітьми саме до "Міста Добра", – каже Левченко.

Під час прямої трансляції в Instagram Левченко припустила, що перевірка пов'язана з тим, що вона "надала розголосу ситуації в Магальському будинку-інтернаті", щодо якого у вересні прокуратура відкрила кримінальне провадження через неналежне утримання дітей. Суспільному розповіла, що це може бути причиною, чому керівництво центру, яке організовує умови проживання дітей, не попередили про перевірку.

"Можливо після виявлення грубих порушень, доставлення дітей в реанімаційні відділення із дитячого закладу Магальського та через цей розголос. Я не хочу в це вірити. Це може бути єдине пояснення, чому центр як власника території та будівель не попередили про цю перевірку".

За словами Левченко, на території закладу проживають не тільки діти з евакуйованих дитбудинків, а й матері з дітьми та діти, які втратили батьків через війну. Їх не селили в окремі корпуси.

"Тут проживають всі гуртом. Також перевіряли наші ігрові майданчики, кухні. Де ми закуповуємо овочі, яка відстань між зубними щітками у дітей. Вимагали медичні книжки наших працівників, хоча ми – верифікований заклад, який надає соціальні послуги, тому всі книжки, дипломи та паспортні дані працівників є в ОВА. По факту це була перевірка "Міста Добра" без жодного попередження".

Левченко каже, перелік зауважень, якщо такі є, їй наразі не повідомили. Водночас під час огляду приміщень рекомендували знести опорну стіну, щоб розширити їдальню на один стіл.

Від початку повномасштабного вторгнення у центрі добудували чотири корпуси. З дітьми працюють 24 доглядальниці, які забезпечують їхнє дозвілля. Також надають медичні послуги. Роботу центру фінансують благодійники.

"Ми – єдиний прихисток в країні, який має медичну ліцензію. Працюють реабілітологи, неврологи, педіатри та анестезіологи. Всі меблі та іграшки сертифіковані. Намагаємося забезпечити дітей всім необхідним. Ми відкриті до перевірок".

"Перевіряємо евакуйовані дитбудинки"

Перевірки проводять у всіх понад 20 закладах Чернівецької області, в яких утримують та доглядають дітей. Три дитячі будинки з Одеської та Миколаївської областей, які через повномасштабне вторгнення евакуювалися до "Міста Добра", – останні в графіку перевірок. Про це у коментарі Суспільному розповіла заступниця голови робочої групи, яка перевіряє заклади, Амалія Буза. За її словами, вказівку про проведення перевірок ОВА отримала від прокуратури.

До складу робочої групи, згідно з розпорядженням начальника обладміністрації Руслана Запаранюка, увійшли майже 20 людей. Це, зокрема представники обласної Служби у справах дітей, поліції, ДСНС, Держпродспоживслужби та Департаменту соцзахисту населення.

"Ми проводимо робочу зустріч з представниками закладів, які до нас перемістилися з Одеської та Миколаївської областей. Дивимося стан утримання дітей. Ми попереджали про перевірки керівників дитбудинків. Їхні представники, які перебувають з дітьми, мали попередити [адміністрацію "Міста Добра]", – каже Буза.

За словами Бузи, робоча група перевіряла не "Місто добра", а утримання дітей у Миколаївському та Одеському будинках дитини. Відповідно, моніторили умови у будівлях, де перебувають діти, які евакуювалися до Чернівців.

"Ми не перевіряли абсолютно всі будівлі, бо ми бачимо, що тут їх багато. Також перевіряли документи, потребу у медичному супроводі дітей і чи такий супровід є".

Наразі робоча група не виявила суттєвих порушень, каже Буза. Результати перевірки та довідку про неї планують надіслати кожному закладу, в якому працювала робоча група.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок