15 років позбавлення волі та 2 мільйони моральної шкоди вимагають у суді у справі Красноярцева

15 років позбавлення волі та 2 мільйони моральної шкоди вимагають у суді у справі Красноярцева

15 років позбавлення волі та 2 мільйони моральної шкоди вимагають у суді у справі Красноярцева
. ФОТО: Суспільне Чернігів

15 років позбавлення волі та два мільйони гривень моральної компенсації: таке покарання вимагають для російського льотчика Олександра Красноярцева, якого заочно судять у Чернігові в Новозаводському районному суді.

"Побежал за дом. За мной побежал мужик. Пытался меня догнать с вилами или чем там. Применил оружие".

Так про вбивство беззбройного чернігівця Віталія Сергієнка згадував російський льотчик Олександр Красноярцев під час спілкування з блогером Володимиром Золкіним.

Російський літак збили в небі над містом 5 березня 2022 року, він впав на приватний будинок, пілот вижив і намагався втекти, його і переслідував Сергієнко.

За словами прокурора Кирила Пугачова, Красноярцев випустив у беззбройного цивільного майже всі, крім однієї, кулі з пістолета Макарова. За вчинення цього злочину його судять за статтею "порушення законів і звичаїв війни". Кирило Пугачов просить для Красноярцева 15 років позбавлення волі.

"Він намагався, він сам каже, відстрілятися, сховатися. Тобто вчиняв всі дії з метою переховатися", — сказав Пугачов.
Чернігівський прокурор Кирило Пугачов
Кирило Пугачов. ФОТО: Суспільне Чернігів

Світлана Войтешенко, сестра Віталія Сергієнка, теж була присутня на засіданні. У цій справі вона проходить як потерпіла. Її представник Олексій Сікач, просив суд задовольнити цивільний позов і відшкодувати жінці два мільйони гривень моральної компенсації.

"Окрім того, що Войтишенко втратила рідного брата. Це, скажемо так, не просто родич, а ще й член сім’ї, який займався окрім господарства, ще й матеріальною допомогою і вихованням доньки позивачки".
Олексій Сікач, адвокат. Чернігів
Олексій Сікач. ФОТО: Суспільне Чернігів

Адвокат російського льотчика Валентин Лєсков не погодився із правовою кваліфікацією у справі Красноярцева і просив судити його за частиною 1 статті 115 "Умисне вбивство". Покарання за неї — від 7 до 15 років позбавлення волі.

"Оскільки справа розглядається в межах обвинувального акта, а обвинувальний акт сформульовано лише таким чином, що ми розглядаємо лише вчинення вбивства, позбавлення життя Сергієнка. Стосовно тієї шкоди, яка заподіяна бомбардуванням та іншим дана кримінальна справа не розглядає. Враховуючи те, що сказав Красноярцев, що він розкаюється, що він "осознав", що він вчинив не правильно – це теж потрібно прийняти до уваги, як пом’якшуючі обставини", — розповів адвокат Красноярцева.
Адвокат російського льотчика Валентин Лєсков
Адвокат російського льотчика Валентин Лєсков. ФОТО: Суспільне Чернігів

Щодо цивільного позову, то адвокат Красноярцева просив задовольнити його частково, на розсуд суду. Російського льотчика судять заочно. Його навесні 2022 року обміняли на п’ятьох українських пілотів. Повідомив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок