Підібрали місцеві жителі й відвезли у Менський зоопарк: історія п'ятьох гагар, які прийняли асфальт за поверхню водойми

Підібрали місцеві жителі й відвезли у Менський зоопарк: історія п'ятьох гагар, які прийняли асфальт за поверхню водойми

П'ятьох гагар, які прийняли мокрий асфальт за поверхню водойми, підібрали жителі Сосниці та відвезли до Менського зоопарку.

Гагари чорношиї — це перелітні птахи, живуть на півночі в арктичній та субарктичній зонах, а зимувати летять на узбережжя Чорного та Середземного моря, розповідає орнітолог Олександр Федун.

Жителька Сосниці Валентина Власенко
Жителька Сосниці Валентина Власенко. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Вночі поїхали й забрали. Одна в калюжці сиділа. Вона зловилась зовсім легко", — каже жителька Сосниці Валентина Власенко.

Поки пташку пакували, вона встигла зробити дзьобом синець на руці її тимчасової господині. Валентина каже, клюється пташка досить боляче. Другу таку пташку побачили в центрі Сосниці у дренажній калюжі.

Жителька Сосниці Людмила Кликова
Жителька Сосниці Людмила Кликова. ФОТО: Суспільне Чернігів
"За пару днів перед цим кажу, там треба зробити озеро, а хтось каже, що лебедів треба запустити, а ще одна каже, що самі прилетять. І через два дні приходимо, а тут плаває гагара. Ну гагару не запрошували, звісно. Тут не глибоко. І собака почала ганяти тут гагару. І вибігли дівчата з секонд-хенду та магазину і відбили. Ну, на жаль, собака пошкодила, і саме ця гагара не вижила", — говорить жителька Сосниці Людмила Кликова.

Загалом по Сосниці в різних місцях знайшли п'ять гагар. На вихідні їх прихистили жителі селища. Чоловіки, що виносили ще двох пташок, розповідають, чули, як вночі через селище летіли зграї птахів.

Птахи, каже Людмила, ймовірно, мокрий асфальт переплутали вночі з водою. А з землі самі злетіти не можуть. То домовились відвезти їх у Менський зоопарк.

Директорка зоопарку Зінаїда Максименко одразу оглянула пораненого птаха.

Поранена Гагара під час огляду директоркою Менського зоопарку
Поранена Гагара під час огляду директоркою Менського зоопарку. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Я думаю, що цей не виживе. Але прийде ще наш ветеринар, ще подивиться. Ось бачите, може у нього крові багато вийшло".

Троє інших гагар випустили на озерце в зоопарку.

"Риби у нас тут вистачає, карасиків. Дуже багато риби в цьому озері. Сховатись є де, в очереті. Умови тут для них будуть прекрасні".

Птахи можуть залишитися тут зимувати, або можуть полетіти далі. Це не перший випадок, каже директорка. Таке трапляється періодично. Одну привозили нещодавно також з Сосниччини. Тут у зоопарку її підлікували, вона набралася сил і полетіла. Ще про кількох повідомили жителі навколишніх громад.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок