У Житомирі всі пільговики знову зможуть безкоштовно їздити у громадському транспорті — рішення виконкому

У Житомирі всі пільговики знову зможуть безкоштовно їздити у громадському транспорті — рішення виконкому

Оновлено
У Житомирі всі пільговики знову зможуть безкоштовно їздити у громадському транспорті
У Житомирі всі пільговики знову зможуть безкоштовно їздити у громадському транспорті. Житомир, 20 жовтня 2023 року. Фото: Катерина Тарасюк для Суспільного Житомир

23 жовтня на позачерговому засіданні виконком Житомирської міськради прийняв рішення про скасування обмежень на пільговий проїзд у громадському транспорті міста.

За словами виконуючого обов'язки начальника управління транспорту і зв’язку Житомирської міської ради Миколи Єрмакова, рішення набуває чинності з 23 жовтня.

"На час дії воєнного стану в міському громадському транспорті Житомирської міської територіальної громади надається право пільгового проїзду людям з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них, членів сімей загиблих військовослужбовців, людям з інвалідністю І та ІІ груп, дітям з багатодітних сімей, дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування; дітям з інвалідністю та людям, що їх супроводжують, при пред'явленні посвідчення встановленого зразка. Дане рішення набирає чинності з дати його прийняття", — сказав на виконкомі Микола Єрмаков.

Микола Єрмаков
Микола Єрмаков. Житомир, 6 вересня 2023 року. Фото: Тетяна Іскоростенська для Суспільне Житомир

Зняти обмеження на пільговий проїзд у міському транспорті в Житомирі вирішили після того, як Сьомий апеляційний адміністративний суд скасував обмеження пільгових перевезень у Житомирі.

"Ми всі знаємо, що є рішення суду щодо скасування другого і третього пункту попереднього нашого рішення №229. Рішенням суду, крім іншого, також були скасовані пільги для військовослужбовців, працівників ДСНС і інших служб та органів поліції, які виконують службові завдання. Тому першим пунктом нинішнього свого рішення ми все ж таки надаємо пільги всім видам військових формувань — ТрО і військовим, які служать на постійній основі, працівникам поліції, ДСНС та іншим", — поінформував заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Олександр Шевчук
Олександр Шевчук. Фото: Суспільне Житомир

За його словами, аби не піднімати тарифи на проїзд, в міських маршрутках додадуть ще кілька пільгових категорій.

"Всі пільгові категорії, передбачені законом, будуть мати пільгу без винятку, — каже Олександр Шевчук. — В автобусних маршрутах на даний час для того, щоб все ж таки не йти на підняття вартості проїзду, добавлені пільгові категорії громадян — люди з інвалідністю ІІ групи, діти з багатодітних родин та інші категорії. В електротранспорті взагалі мова йтиме про всі пільгові категорії і зняття всіх часових обмежень. Це буде надмірне навантаження на бюджет, тому що збільшиться витратна частина комунального підприємства, але вже як є".

Перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська озвучила прохання до пільговиків поставитися з розумінням до тих, хто добирається на роботу, аби дати можливість доїхати вчасно на робочі місця.

"За рахунок податків з цих людей утримується зараз дуже велика частина міста", — сказала Світлана Ольшанська.

Світлана Ольшанська
Світлана Ольшанська. Житомир, 31 березня 2023 року. Фото: Дмитро Поліщук для Суспільне Житомир

"Ми говоримо про обмеження з 10:00 до 16:00, які діяли до цього в електротранспорті, оскільки найбільше навантаження все ж іде на наш транспорт в пікові години, тому ми попросимо пільгові категорії користуватися транспортом після 10 години і дати можливість транспорту рухатися в пікові години у тій самій кількості, яка зараз передбачена", — каже Олександр Шевчук.

Усі пільгові категорії населення, зазначені в рішенні міськвиконкому, матимуть право пільгового проїзду при валідації "карткою житомирянина".

Раніше Суспільне повідомляло, що суд скасував обмеження пільгових перевезень у Житомирі — у міськраді сказали, що шукають рішення.

Станом на 20 жовтня, попри скасування обмежень проїзду для пільговиків, у громадському транспорті Житомира продовжували брати з них плату за проїзд. У Житомирській міській раді Суспільному пояснили, чому так відбувається.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок