В Україні створили віртуальний Музей вкраденого мистецтва

В Україні створили віртуальний Музей вкраденого мистецтва

В Україні створили віртуальний Музей вкраденого мистецтва
. Фото: скриншот/Музей вкраденого мистецтва

Команда Linza agency розробила Музей вкраденого мистецтва. Це сайт, де збирають електронні копії українських пам'яток, які Росія вивезла чи знищила.

Музей вкраденого мистецтва "відкритий" на сайті. Його співзасновники анонсують першу віртуальну екскурсію музеєм, яка відбудеться 27 жовтня.

Розробники онлайн-музею сподіваються, що проєкт допоможе повернути украдене майно до України на батьківщину та притягнути Росію до відповідальності за злочини.

Перша галерея, яка нині доступна, — маріупольський Музей Куїнджі. Там можна побачити цифрові копії ескізів Архипа Куїнджі, картин Івана Айвазовського та Миколи Дубовського. Розробники шукають партнерів для наступних "кімнат" Музею вкраденого мистецтва — викрадені експонати Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини, Криму.

"Ми зробили простір музею доступним з будь-якого пристрою та будь-якої точки світу, адже історія має бути доступною для кожного", — пишуть творці віртуального музею.

"Музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату і згодом повернути додому те, що вціліло", — пише Ірина Шостак, директорка компанії — розробника музею Linza agency.

Пам'ятки, які Росія викрала з території України

У травні 2023 року росіяни вивезли до тимчасово окупованого Криму експонати із заповідника "Кам'яна могила" у Запорізькій області. Про це повідомляв Центр національного спротиву (ЦНС).

У травні також РФ вивезла золоті артефакти візантійського періоду із музею-заповідника "Херсонес Таврійський". У липні 2023-го Спілка архітекторів України та ЦНС писали, що росіяни продовжують вести незаконні розкопки на території Херсонесу та готуються вивезти із заповідника колекцію.

Загалом із Криму предмети вивозили в "Ермітаж" ще з 1954 року — після того, як Крим став частиною УРСР і до 1991 року. Про це говорив в інтерв'ю для Суспільного Культура фахівець Кримського інституту стратегічних досліджень Денис Яшний.

Видання "Тексти" знайшло у відкритих онлайн-каталогах "Ермітажу" (Санкт-Петербург) та Державного історичного музею Росії (Москва) 110 тисяч археологічних знахідок, які Росія вивезла до себе в різні історичні періоди.

У червні 2023-го працівники Херсонського художнього музею імені О. Шовкуненка ідентифікували 50 вкрадених росіянами експонатів.

Юристка Регіонального центру прав людини Дарина Підгорна у серпні 2023 року казала, що Росія могла вивезти з України понад пів мільярда об'єктів культурної спадщини.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок