"Рак на початкових стадіях не має симптомів": тернопільська онкохірургиня

"Рак на початкових стадіях не має симптомів": тернопільська онкохірургиня

"Рак на початкових стадіях не має симптомів": тернопільська онкохірургиня
Лілія Назрко. Фото: Суспільне Тернопіль

На початкових стадіях рак може розвиватися без симптомів. Через це люди звертаються до лікаря на пізніх стадіях, що ускладнює лікування. Найчастіше рак молочної залози виявляють у жінок, які мають більше п'ятдесяти років.

Про це Суспільному розповіла онкохірургиня-мамолог Лілії Назарко.

Марії Сліпутіній 26 років. У червні цього року жінці діагностували другу стадію раку молочної залози. Жінка сама відчула утворення в грудях.

"Мені зробили біопсію, прийшли результати аналізу з біопсії, що це є ракова пухлина. Коли я дізналась про рак, я зразу почала плакати. Чесно, я найбільше переживала за своє волосся, а не те, що я хвора на рак. Я розуміла, що це буде хіміотерапія, буде випадати волосся, брови, вії. Моя лікарка одразу мене заспокоїла, вона сказала, що це не так страшно. Волосся відростає, брови також. Це нічого страшного, головне вилікувати хворобу і все має бути добре".

Тернополянка
Марія Сліпутіна. Фото: Суспільне Тернопіль

Марія — кравчиня, роботу жінка не залишає. Поки триває лікування, колеги підтримують.

"Перший тиждень після хімії важко, а вже наступні два тижні почуваєшся більш-менш нормально. Я ходила на роботу, бо сидіти вдома важко, читати про це все, аналізувати в голові, що в тебе така хвороба. А так, ти прийшла на роботу, трохи відволіклась – так легше".

Жінка пройшла вже шість курсів хіміотерапії із восьми. Після завершенню курсу дівчина чекає на операцію. Онкохірургиня-мамолог Лілія Назарко говорить, що на початкових стадіях рак не має симптомів.

"Проблема раку молочної залози є надзвичайно актуальна. Саме рак молочних залоз займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності серед жінок. Це означає, що кожна десята жінка, потенційно, може стикнутись із цим захворювання протягом свого життя. Найважливішим є те, що рак на початкових стадіях зовсім не має симптомів. Жінку нічого може не турбувати, вона може не виявляти жодних ущільнень у молочних залозах, але попри це, хвороба вже розвивається. Єдиними методом, як можна виявити пухлину – провести скринінг, а саме УЗД молочних залоз. Після 40 років ми доповнюємо ультра звукову діагностику мамографією, яку варто проводити раз у два роки до п'ятдесяти років, а згодом, після п'ятдесяти років, щороку. Кількість випадків раку збільшується, як правило, після п'ятдесяти років, основну масу, яку ми діагностуємо".

Пацієнтка з лікаркою
Марія з Лілією Назарко. Фото: Суспільне Тернопіль

Протягом трьох років Лілія Назарко веде блог. Через соціальні мережі заохочує своїх підписників обстежуватися щороку.

Лікарі
Лідія Назарко з колегами в Італії. Фото: Лілія Назарко

Жінка працювала у Національному інституті раку в Італії. Там провела приблизно 700 операції.

операція
Національний інститут раку в Італії. Фото: Лілія Назарко

"Там я займалась, як раком молочної залози, так і раком шкіри та меланомою. Потік пацієнтів був величезний, кожного дня ми оперували по 6-8 пацієнтів. Я відчула свій професійний ріст, сподіваюсь що взяла все найкраще звідти і дуже хочеться імплементувати це все у нас, в Україні, аби дарувати жінкам не лише здоров'я, але й красу після лікування раку".

Онкохірургиня
Лілія Назарко. Фото: Суспільне Тернопіль

Рак молочної залози — це не лише жіноча хвороба. У 2022 році на Тернопільщині виявили три випадки раку грудної залози у чоловіків.

"Протягом 9 місяців 2023 року було виявлено тільки один пацієнт з раком грудної залози. Це є більш рідкісне захворювання в чоловіків. Воно лікується хірургічним та хіміотерапевтичним лікуванням", — розповів медичний директор обласного онкологічного диспансеру Віктор Підвальний.

Медичний директор
Віктор Підвальний. Фото: Суспільне Тернопіль

За його словами, на Тернопільщині цього року до онкодиспансеру звернулися 240 пацієнтів з раком молочної залози, з них 190 прооперували.

Онкологічний диспансер
Онкодиспансер. Фото: Суспільне Тернопіль

На початок