До 4 тисяч мешканців багатоповерхівок у Ківшарівці зимуватимуть без центрального опалення — Канашевич

До 4 тисяч мешканців багатоповерхівок у Ківшарівці зимуватимуть без центрального опалення — Канашевич

До 4 тисяч мешканців багатоповерхівок у Ківшарівці зимуватимуть без центрального опалення — Канашевич
. Деокупований Куп'янськ. 3 жовтня 2022 року. Фото: Олександра Новосел/Суспільне

У Куп'янському районі централізовано подавати тепло будуть лише в адміністративні будівлі. Місцева влада готується закрити потребу жителів за допомогою електрообігрівачів, запасу дров та буржуйок.

Про опалювальний сезон Суспільне Харків розповів очільник Куп'янської РВА Андрій Канашевич.

"Питання централізованого опалення актуальне для міста Куп'янська, селищ Ківшарівки та Куп'янська-Вузлового, бо саме в цих населених пунктах є багатоповерхівки, які опалювалися централізовано. Але, станом на 20 жовтня, 80% місцевих жителів виїхало, у тому числі з багатоповерхівок, лишилося 15-20%, доступу до порожніх квартир немає. Запускати централізоване опалення певною мірою небезпечно, бо ми не знаємо стан труб у квартирах, стан системи", — сказав Канашевич.

Куп'янськ
Центральна площа Куп'янська. 8 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

За словами очільника райадміністрації, будинків, що лишаться без центрального обігріву, у місті та селищах багато: тільки в Ківшарівці в таких умовах зимуватимуть до 4 тис. мешканців багатоповерхівок. Проте, у багатьох квартирах є індивідуальні газова чи електрична системи обігріву, — зазначив Канашевич.

За його словами, влада вивчила проблеми, що виникали минулої зими, тому наразі вживає заходів, щоб постачати комунальні послуги стабільніше.

"Виноситься окремо водопостачання, щоб була можливість перекривати воду, не заходячи до квартир, утеплюються підвальні приміщення, щоб вода не перемерзала. Активно спілкуємося з міжнародними фондами та організаціями про постачання нам електрообігрівачів, які зможемо роздавати людям. Робимо запас дров, буржуйок", — каже очільник РВА.

Стан об'єктів центрального теплопостачання в Куп'янському районі

Об'єкти центрального теплопостачання в районі перебувають у різному стані, деякі з них зруйновані, деякі можливо відновити та запустити, проте це недоцільно, каже Андрій Канашевич.

"У тій же Ківшарівці багато будинків пошкоджені керованими авіабомбами, вікон немає. Якщо буде мороз на рівні 15 градусів і протримається декілька днів, зашиті ДСП вікна не врятують від того, щоб перемерзла система", — сказав очільник райадміністрації.

За словами очільника РВА, поки район перебуває під обстрілами РФ, займатися відновленням чи розвитком у більшості громадах немає сенсу, проте влада працює над планами відновленням в майбутньому.

"Важливо зробити перспективний план, бо, після повної деокупації в нас не буде часу розробляти плани та затягувати прийняття рішень по взаємодії з міжнародними партнерами. Це стосується особливо міста Куп'янська, який постраждав та продовжує страждати від російської агресії: зруйнована центральна лікарня, мережі, багато приватних та багатоповерхових будинків", — розповів Канашевич.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок