Біженці з України зменшили дефіцит робочої сили у ЄС, працевлаштувалися 60% — єврокомісар

Біженці з України зменшили дефіцит робочої сили у ЄС, працевлаштувалися 60% — єврокомісар

Біженці з України зменшили дефіцит робочої сили у ЄС, працевлаштувалися 60% — єврокомісар
Єврокомісар Ніколя Шміт. Фото: Julien Warnand, Pool via AP

Єврокомісар з питань зайнятості та соціальних прав Ніколя Шміт сказав, що українські біженці, що виїхали до ЄС після початку вторгнення Росії, допомогли зменшити дефіцит робочої сили.

Про це він говорив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Єврокомісар назвав цифри: в 11 країнах центральної та східної Європи працевлаштувалися понад 60% українців працездатного віку, які зареєструвалися як ті, хто шукає роботу.

Окрім того, за даними 19 державних служб зайнятості ЄС, станом на початок жовтня близько 1 млн 872 тисячі українців уже підписали трудовий контракт у країнах Євросоюзу.

"Це мало певний вплив на покращення ситуації з дефіцитом робочої сили на багатьох європейських ринках праці", – зауважив посадовець.

Шміт наголосив: ЄС знає, що українська влада зацікавлена в поверненні українців додому, щоби відбудовувати країну після війни. Він розуміє: "Щоб зробити Україну придатною для членства у Європейському Союзі, потрібні всі ці люди". Водночас вважає, що ті українці, які захочуть залишитися в ЄС і працювати там, повинні отримати таку можливість. Але рішення щодо цього буде пізніше, за потребою.

Єврокомісар також підкреслив, що максимальний термін дії Директиви ЄС про тимчасовий захист українців у Євросоюзі – 3 роки. Його більше не подовжуватимуть.

Понад 8 мільйонів українців стали біженцями

Як свідчать дані ООН станом на 23 травня, понад 8,25 мільйона українців стали біженцями від початку повномасштабного вторгнення Росії.

В Організації поінформували, що понад 5,14 мільйона з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

28 вересня 2023 року Рада Європейського союзу продовжила термін дії механізму тимчасового захисту для українців, які рятуються від війни, до березня 2025 року.

На початок