На Чернігівщині нерозміновані понад 4 тисячі гектарів території

На Чернігівщині нерозміновані понад 4 тисячі гектарів території

На Чернігівщині нерозміновані понад 4 тисячі гектарів території
. ФОТО: Суспільне Чернігів

На Чернігівщині станом на 18 жовтня нерозміновані понад 4 000 гектарів території. На розмінування області може піти декілька років.

Про це Суспільному розповів начальник відділення піротехнічних робіт ДСНС у Чернігівській області Євген Скурський. З його слів, процес розмінування складний та довготривалий.

"Зараз заміновано на Чернігівщині понад 4 000 гектарів території, це не враховуючи 20-ти кілометрову зону, де не проводять розмінування. Це як в три рази більша територія Чернігова, для прикладу. Процес розмінування може тривати 10 років, плюс мінус".

Пришвидшити процес розмінування можуть спеціальні машини, які призначені для розмінування. Їх в області зараз немає.

"Вони пришвидшать роботу в рази. Замість того, щоб все вручну розміновувати, машина їде і розміновує це поле. І тут якщо пошкоджується, то тільки техніка, а не травмується сапер. У нас немає таких машин на Чернігівщині, але вони у нас працювали", — говорить Скурський.
На Чернігівщині не розміновані понад 4 тисячі гектарів території
Роботизована машина для розмінування. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наразі територію Чернігівської області розміновують 50 саперів, ще 20 розміновують в інших областях, каже Євген Скурський.

"Якщо хтось десь знайшов вибухонебезпечний предмет — не підходьте. Запам'ятайте місцевість і подзвоніть на 101. Не можна підіймати і роздивлятися чи кидати каміння. Були люди, які захотіли підійти та подивитися на вибухонебезпечний предмет, і в момент ще коли людина не встигла підійти близько, він здетонував і людина померла на місці".
На Чернігівщині не розміновані понад 4 тисячі гектарів території
Сапери обстежують територію Чернігівщини. ФОТО: Суспільне Чернігів

Наразі сапери обстежили понад 40 000 гектарів території, розповіла речниця ГУ ДСНС в області Ірина Щукіна. З її слів, майже 15 гектарів обстежили машинами, які призначені для розмінування. Також на території області сапери знешкодили понад 52 000 вибухонебезпечних предметів.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок