5 фактів про новий автомобільний міст через Десну в Чернігові, який коштує майже 5 мільярдів гривень

5 фактів про новий автомобільний міст через Десну в Чернігові, який коштує майже 5 мільярдів гривень

5 фактів про новий автомобільний міст через Десну в Чернігові, який коштує майже 5 мільярдів гривень
. ФОТО: Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Чернігівській області

У Чернігові продовжується будівництво нового автомобільного мосту Через Десну на заміну зруйнованому внаслідок російських авіабомбардувань у березні 2022 року.

Навіщо будувати новий міст, якщо вже відновили зруйнований, який кошторис проєкту та звідки гроші, яке буде технічне наповнення нової конструкції, хто підрядник та до якого часу його планують здати в експлуатацію?

Про все це у коментарі Суспільному розповів заступник начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури Чернігівщини Володимир Боровик.

"Старий міст витримає ще до двох років"

За словами Боровика, будівництво нового мосту було необхідно через те, що відновлений старий міст через пошкоджені опорні конструкції зможе функціонувати лише протягом двох років. Також він стверджує, що без відновлення старого мосту будівництво нового було б дуже ускладненим через логістику.

заступник начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури Чернігівщини Володимир Боровик
Заступник начальника Служби відновлення та розвитку інфраструктури Чернігівщини Володимир Боровик. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Старий міст відремонтували як тимчасову споруду для забезпечення логістики, будівельного майданчика, і проїзду людей до обласного центру. Враховуючи те, що термін експлуатації старого мосту сплинув, і ще навіть до активної фази бойових дій він мав обмеження по функціонуванню, бо він у нас був обмежено працездатний. Стояло обмеження – 18 тонн загальної ваги. То і зараз цей міст функціонує з певними обмеженнями, на повне навантаження ми його запустити не можемо. Він може функціонувати десь протягом ще до двох років. Більше він просто не витримає. Оскільки термін будівництва цього моста 1959 рік, ті ушкодження, які зазнали опорні конструкції мосту, вони не дають можливості в подальшому його експлуатувати надійно і з повним навантаженням. Тому і виникла критична необхідність забезпечення логістики до обласного центру будівництвом нової штучної споруди".

Яким буде новий автомобільний міст

Новий автомобільний міст через Десну буде довжиною 628 метрів, з чотирма смугами руху для авто, по два з половиною метри велодоріжок з кожної сторони, з пішохідною зоною та з'їздами й доступом до приватних будинків та садових товариств, каже Боровик.

"Новий міст буде враховувати всі сучасні норми навантаження і забезпечуватиме рух велотранспорту, маломобільних груп населення. Тобто, він уже буде відповідати всім сучасним нормам і потребам".
Будівництво нового мосту через Десну в Чернігові
Будівництво нового мосту через Десну в Чернігові. ФОТО: Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Чернігівській області

Скільки коштує новий міст та коли планують його відкрити

За словами Боровика, будівництво нового мосту коштуватиме 4,8 мільярда гривень. Фінансується цей проєкт з державного бюджету коштом міжнародних донорів, які направили їх у бюджет України з конкретним цільовим призначенням. Тобто за ці гроші, наприклад, неможливо було б придбати ті ж самі дрони для ЗСУ.

"Служба відновлення та розвитку інфраструктури Чернігівської області є замовником цього будівництва. Ми отримуємо кошти й розраховуємося з підрядником з державного бюджету. Кошторисна вартість об'єкта складає 4,8 мільярда гривень. Термін будівництва, починаючи з нинішнього моменту, ми маємо закінчити будівельний процес на кінець наступного року".

Технічний нагляд за будівництвом та моніторинг фінансів здійснює австрійська компанія, говорить Боровик.

Підрядник — "Автострада"

Генпідрядником будівництва нового мосту через Десну виступає українська компанія "Автострада", каже Боровик.

"Вони проводять всі роботи практично в повному обсязі самостійно. На деяких роботах залучають ще субпідрядників. Але це такі роботи, які мають певну специфіку, де мають бути залучені певні спеціалісти й певний інженерний склад".
Процес будівництва нового мосту через Десну в Чернігові
Процес будівництва нового мосту через Десну в Чернігові. ФОТО: Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Чернігівській області

"Аналогів такому мосту в Україні ще немає"

Зі слів Володимира Боровика, будь-які проблеми, які з’являються на будівництві, вирішуються силами підрядної організації.

"Будівництво ведеться в цілодобовому режимі, інженерний склад, склад проєктної групи на місці. Постійно відбуваються наради на будівництві, проводиться моніторинг, здійснюють лабораторні дослідження і перевірку якості усіх матеріалів, які заходять на будівельний майданчик, по об’єкту ведеться науковий супровід. Бо споруда буде дуже цікавою, на території України аналогів поки що немає".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок