У Чернівцях реставрують фасад собору, який є пам'яткою. Чи змінюватимуть його вигляд

У Чернівцях реставрують фасад собору, який є пам'яткою. Чи змінюватимуть його вигляд

У Чернівцях реставрують фасад собору, який є пам'яткою. Чи змінюватимуть його вигляд
Собор УГКЦ під час реставрації. Фото: Марія Пайлик / Суспільне Чернівці

У Чернівцях реставрують собор УГКЦ, який є пам'яткою архітектури місцевого значення. В управління охорони культурної спадщини кажуть, що частину фасаду планували обкласти пінопластом. У соборі зазначають, що хотіли замінити чотири квадратні метри рустурельєфне мурування. Суспільне Чернівці пояснює, чи зміниться вигляд фасаду.

Працівники управління охорони культурної спадщини проінспектували ремонтні роботи фасаду катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці й зобов'язали повернути фасад до попереднього вигляду. Про це в коментарі Суспільному сказала начальниця міського управління охорони культурної спадщини Вікторія Діденко.

Адміністратор собору отець Валерій Сиротюк у коментарі Суспільному сказав, що перед початком реставрації вони зверталися до управління охорони культурної спадщини. В управлінні надали консультації щодо ремонту та заміни деяких елементів будівлі.

Фасад собору був вкритий рустом, яке захотіли оновити, каже отець Валерій Сиротюк.

"Майстри кажуть нам: "Давайте покладемо на них зверху гарні нові, але розділимо їх тоненькою плівкою з тканини по 2 сантиметри, щоб не руйнувати старі, законсервувати їх. А зверху покласти нові, що буде мати гарний вигляд. Це на чотирьох квадратних метрах", — каже отець Валерій Сиротюк.

Пінопласт з фасаду вже прибрали, тому штраф не накладали, каже Діденко. Згідно з законом, штраф за недодержання вимог щодо утримання та реставрації пам'ятки складає від 17 до 170 тисяч гривень.

За словами отця Валерія, планують оновити весь фасад храму, а також замінити дерев'яні вікна на дзвіниці. За порадою управління охорони культурної спадщини, старі дерев'яні вікна замінять на такі ж нові дубові.

Що відомо про катедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ на вулиці Руській

  • Наріжний камінь фундаменту собору освятили у 1820 році, а церкву добудували у 1821 році. Це була споруда у стилі ампір, а у 1940-х роках собор добудували у стилі українського бароко.
  • У розписі ікон іконостаса та вівтаря брав участь польський іконописець Адам Отеховський.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок