Швидше об'їжджають затори та переслідують порушників: як працює чернівецький мотопатруль

Швидше об'їжджають затори та переслідують порушників: як працює чернівецький мотопатруль

Швидше об'їжджають затори та переслідують порушників: як працює чернівецький мотопатруль
. Патрульний Григорій Сливка з колегою. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

За понад тиждень роботи мотопатруля у Чернівцях правоохоронці відреагували на майже 30 викликів. Також виявили мотоцикл, який перебував у міжнародному розшуку. До мотопатруля відібрали вісьмох поліцейських – вони чергують парами у двох екіпажах.

Кажуть, на мотоциклах можуть легко об'їздити затори та реагувати на виклики оперативніше, ніж патрульні на авто. Суспільне Чернівці розповідає, як працює мотопатруль у місті.

"Перші прибуваємо на місце ДТП"

Щодня на зміну виїздять два екіпажі патруля – по двоє поліцейських на мотоциклах. Вони обслуговують виклики на лінію "102", про які їх сповіщає оператор, реагують на адміністративні порушення, які самостійно виявляють під час чергування, а також першими прибувають на місце ДТП, аби надати домедичну допомогу потерпілим.

Крім цього, можуть переслідувати мотоциклістів та порушників, які намагаються втекли через двори. У цьому їм допомагає швидкість та мобільність мотоциклів, якої не мають патрульні на авто.

"Я був і в автопатрулі, і в мотопатрулі. Можу впевнено сказати, що ми швидше приїздимо на виклики крізь затори, коли через скупчення транспорту на авто не можливо проїхати: спецсигнали не допомагають. Мотоцикл менший у габаритах та більш маневровий. Також може проїхати по сходах через невеликі бордюри", – каже старший лейтенант поліції Григорій Сливка.

Мотопатрульний з Чернівців Григорій Сливка
Григорій Сливка. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Для Сливки їзда на мотоциклі – хобі, яким захоплюється з дитинства. Має різні мотоцикли – їздить на них відтоді, як отримав водійське посвідчення. Водночас каже, впродовж чергування роблять зупинки, бо довга їзда навантажує.

"Я багато їздити на мотоциклі не люблю, бо хочу отримувати задоволення від поїздки. А понад сто кілометрів на мотоциклі – вже йде навантаження. Ми не без упину десять годин їздимо: як проїжджаємо певну ділянку, то зупиняємося. Якщо є якесь порушення чи виклик, то теж зупиняємося. Їздимо по 50-70 кілометрів на день. У дощ не патрулюємо".
чернівецький мотопатруль
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

як працює чернівецький мотопатруль
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Відбирали поліцейських, які мають мотоцикли

Через своє захоплення Сливка подався на відбір до мотопатруля. Разом з ним його пройшли восьмеро чоловіків. Вони всі у цивільному житті мають мотоцикли. За словами патрульного, охочих пройти відбір було більше, але для цього вони мали відповідати вимогам.

"Ми брали досвідчених поліцейських, які максимально гарно їздять, а не просто мають категорію, але не користувалися мотоциклами. Бо це специфічний вид транспорту – потрібно мати чималий досвід, щоб на ньому пересуватися", – каже Сливка.

Патрульні, які пройшли відбір, мали двотижневі навчання. Вони вчилися маневрувати з перешкодами, а також швидкісній їзді на треку, аби правильно проходити повороти й екстрено гальмувати.

Тренування чернівецького мотопатруля
Тренування мотопатруля. Джерело: Патрульна поліція України

Сливка каже, чернівчани не звикли до такого виду патруля, тому іноді дивуються. Водночас підходять фотографуватися з патрульними.

"Напевно, це прихильники мотоциклів, яким подобається саме такий вид транспорту, а також діти", – каже Сливка.

Мотопатруль у Чернівцях запрацював 7 жовтня. Відтоді патрульні відреагували на 29 викликів та склали 30 адміністративних матеріалів на учасників дорожнього руху. Зокрема, під час однієї з перевірок документів водія, виявили мотоцикл, який перебував у міжнародному розшуку.

Мотопатруль чергуватиме містом, поки цьому сприяє погода. Взимку патрулювання на мотоциклах призупинять, бо гума на транспорті не призначена для їзди снігом.

чернівецькі мотопатрульні
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

мотопатруль чернівці
Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок