У Криму окупанти затримали адвоката Ладіна: у чому його звинувачують

У Криму окупанти затримали адвоката Ладіна: у чому його звинувачують

У Криму окупанти затримали адвоката Ладіна: у чому його звинувачують
. Кримський адвокат Олексій Ладін. Фото: Кримська солідарність

У п'ятницю, 13 жовтня, росіяни затримали в окупованому Криму адвоката Олексія Ладіна, який захищає українських полонених та політв’язнів. За попередньою інформацією, його звинувачують у "дискредитації ЗС РФ" через пост у соцмережі.

Читайте цей матеріал кримськотатарською

Затримання адвоката підтвердив Суспільному Крим його колега Еміль Курбедінов, який буде займатися цією справою.

Як розповіли кримські адвокати та сім'я Ладіна "Ґратам", він мав приїхати до Сімферополя, щоб взяти участь у засіданні про продовження запобіжного заходу жителю Ялти, якого обвинувачують у зберіганні вибухівки. Ладін повертався з Ростова-на-Дону зі судових засідань у справах українських військовополонених у Південному окружному військовому суді.

Адвоката затримали після приїзду до Сімферополя. Окупанти провели обшуки в його будинку о 06:30, після яких відвезли чоловіка у невідомому напрямку.

Як розповіла Суспільному Крим його колега Ліля Гемеджі, захисник вийшов на зв'язок через півтори-дві години після затримання та сказав, що на нього складають протоколи у "Центрі з протидії екстремізму". Ладіна обвинувачують у нібито "дискредитації російської армії" через публікацію у соцмережі Facebook.

UPD: О 14:00 відбудеться суд над затриманим адвокатом, повідомляє "Кримська солідарність".

"Сьогодні о другій годині дня в Київському районному суді в Сімферополі відбудеться засідання, під час якого розглянуть матеріали справи проти адвоката. Захищати інтереси Ладіна в суді планує Еміль Курбедінов", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Олексія Ладіна

  • Кримський адвокат Олексій Ладін брав участь у багатьох судових процесах над кримськими татарами, яких окупанти у Криму обвинувачують у причетності до ісламської партії Хізб ут-Тахрір, а також брав участь у справах проукраїнських активістів на півострові.
  • Після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну чоловік захищав українських військовополонених та викрадених цивільних, яких окупанти обвинувачували за кримінальними статтями.
  • На даний момент Олексій Ладін захищає у Ростові-на-Дону мелітопольського активіста Ярослава Жука, якого Росія обвинувачує у теракті.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram, Viber та у Facebook

На початок