Протягом 2023 року на Чернігівщині сталося понад 1700 ДТП: у яких випадках та як саме можна оформити пригоду без поліції

Протягом 2023 року на Чернігівщині сталося понад 1700 ДТП: у яких випадках та як саме можна оформити пригоду без поліції

Протягом 2023 року на Чернігівщині сталося понад 1700 ДТП: у яких випадках та як саме можна оформити пригоду без поліції
. ФОТО: Gettyimages (Ілюстративне)

З початку 2023 року на території Чернігівської області сталося 1 713 дорожньо-транспортних пригод, з яких 429 з травмованими, в яких 51 людина загинула та 539 отримали тілесні ушкодження.

Чому трапляються ДТП, і в яких випадках їх можна оформлювати без участі поліції, у передачі "Праймвечір. Акценти" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля" розповідають заступник начальника відділу організації діяльності груп реагування ГУНП в області В'ячеслав Щасливий та експерт-оцінювач й аварійний комісар Андрій Щербатий.

В'ячеслав Щасливий та Андрій Щербатий у студії Українського Радіо "Чернігівська хвиля"
В'ячеслав Щасливий та Андрій Щербатий. ФОТО: Суспільне Чернігів

Оформлення ДТП без поліції

Якщо пригода сталася без потерпілих, тобто механічні ушкодження отримали виключно автівки, то в такому випадку можна оформити ДТП без участі правоохоронців, кажуть співрозмовники.

"В цих випадках, згідно з законом України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів", водії мають право скористатися правом повідомити страхові компанії без участі поліцейських. Якщо в дорожньо-транспортній пригоді є потерпілі, тоді людина, яка потрапила в ДТП, вона викликає поліцію".

Вимогами до можливості складання європротоколу, є наступні чинники:

  • Відсутність травмованих серед людей;
  • Наявність в обох водіїв чинного поліса страхування;
  • Відсутність ознак алкогольного сп'яніння в обох водіїв;
  • Досягнення згоди водіями щодо того, хто винний в даній події.
Приклад бланка європротоколу
Приклад бланка європротоколу. ФОТО: sud.ua

Як працює експерт-оцінювач на місці ДТП

За словами Андрія Щербатого, його як експерта-оцінювача та аварійного комісара викликають на місце ДТП для того, щоб він допоміг визначити винуватість одного з водіїв, допоміг скласти європротокол або ж допоміг в роботі з працівниками поліції.

"Один з учасників пригоди телефонує та повідомляє свою страхову компанію. Згідно з законом, він це зобов'язаний зробити протягом двох годин з моменту пригоди. А вже страхова компанія ухвалює рішення або ж надавати послугу й викликати мене до людей на місце ДТП, чи ні. І от коли вони викликають, я приїжджаю і допомагаю розібратися в причинах та наслідках даної пригоди. По суті, робиться поверхнева робота працівників поліції. Тобто оглядаю місце дорожньо-транспортної пригоди, опитую учасників, щоб з'ясувати всі обставини, потім вже допомагаю вирішити згідно з правилами дорожнього руху. Хоч водії самі всі мають знати ці правила, хто ж з них винен. Якщо ж вони не досягають згоди, то їм все ж таки доводиться викликати співробітників поліції".

Також він додав, що в його практиці були випадки, коли нібито є постраждалі, але ушкодження несуттєві й водії укладали європротокол. Проте через деякий час розривали цю угоду.

"Складений європротокол на місці події, він має таку саму юридичну силу, як і складені документи працівниками поліції. І, звісно, можна все оскаржити в суді, так само як і протокол поліції. Але в мене не було ще оскаржень в суді за мою практику з 2011 року, коли ввели європротокол".

Європротокол в Україні ввели перед проведенням в країні Євро-2012 з футболу, каже Щербатий. За його спостереженнями, за цей час відсоток укладених європротоколів зріс.

"Водії тоді боялися його складати, але з часом їх кількість у відсотках, за моїми спостереженнями особистими, значно збільшилася. Я думаю, зараз близько половини всіх пригод оформлюються за допомогою складання європротоколу".

Чи завжди страхові компанії відшкодовують збитки?

Виклик експерта-оцінювача на місце ДТП, це не обов'язок страхової компанії. Так роблять лише кілька страхових компаній, каже Щербатий. Також він додав, що не всі страхові компанії виплачують збитки своїм клієнтам.

"Ліміт відповідальності страхової компанії при умові складання європротоколу — 80 тисяч гривень. А якщо за звичайним полісом без складання європротоколу, максимальний ліміт – 160 тисяч. Середня виплата всіх страхових компаній складає десь 25 тисяч гривень. Це середня виплата. Були випадки, коли страхова компанія в результаті відмовилася виплачувати збитки. Вони це робили з різних причин, але на моєму досвіді немає того, що саме причиною було складання європротоколу, а не оформлення працівниками поліції".

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок