Суд у справі падіння літака з курсантами у Чугуєві: як відбулося засідання у Полтаві

Суд у справі падіння літака з курсантами у Чугуєві: як відбулося засідання у Полтаві

Суд у справі падіння літака з курсантами у Чугуєві
Фото з місця падіння літака. Державне бюро розслідувань

У Київському райсуді Полтави станом на 11 жовтня не призначили до розгляду по суті справу щодо падіння літака на Харківщині, на борту якого були курсанти та офіцери. Крім того, суд не задовольнив клопотання обвинувачених та їхніх захисників про те, щоб повернути обвинувальний акт та зупинити провадження.

Про що говорили під час судового засідання 11 жовтня

11 жовтня у Київському райсуді Полтави влаштували п’яте підготовче засідання у справі про падіння літака з курсантами та офіцерами на Харківщині. Захисник одного з обвинувачених, Андрій Поліканов, клопотав про повернення обвинувального акту прокуророві.

"У нас є формулювання в обвинувальному акті, ідентичне по кожному з фігурантів кримінального провадження. Тому мені як стороні захисту не зрозуміло, хто ж саме не допустив, хто саме допустив (порушення ― ред.), ким були зроблені зазначені в обвинувальному акті кримінальні порушення",говорить захисник обвинуваченого Олександра Жука Андрій Поліканов.

Підтримали його й інші адвокати та обвинувачені.

Суд у справі падіння літака з курсантами у Чугуєві: як відбулося засідання у Полтаві
Судове засідання 11 жовтня 2023-го року. Фото: Суспільне Полтава

"Головне ж ― встановити істину, а не просто знайти когось, на кого ми цю справу можемо "списати", і все. А літаки будуть падати, і будуть жінки втрачати чоловіків, батьки — втрачати дітей. Тому ми вважаємо, що, дійсно, у цій справі є дуже багато питань, до яких орган досудового розслідування підійшов формально. Тому для того, щоб потім не було того, що щось не встановили, ми вважаємо, що це клопотання є обґрунтованим", — каже захисниця обвинуваченого В'ячеслава Глазунова Марина Юр’єва.

Потерпілі, їхній представник та прокурор були проти повернення обвинувального акту.

"Йому (Поліканову ― ред.) не зрозуміло, хто допустив, хто не допустив (порушення ― ред.). Це ми й повинні будемо з’ясовувати під час судового розгляду, а не зараз. Дії кожного з обвинувачених, були чітко зазначені в обвинувальному акті", — розповідає представник потерпілих Віталій Погосян.

Це клопотання судді не задовольнили. Як і наступне від сторони обвинувачених ― про зупинення провадження у зв’язку з військовою службою деяких підсудних.

Що говорять рідні загиблих в авіакатастрофі та прокурор

На судове засідання 11 жовтня прийшли близько десятка потерпілих. Це родичі загиблих в авіакатастрофі на Харківщині.

Справу падіння літака з курсантами у Чугуєві розглядають у Полтаві
Рідні загиблих в авіакатастрофі. Фото: Суспільне Полтава

"На лаві підсудних вищі чини, шість чоловік. І начальник, і головний. Всі вищі чини. Звісно, вони будуть затягувати. Хоча вони прекрасно знають, хто, де і хто винний. Ніхто ні разу не вибачився, абсолютно. Не зверталися. Вони забрали життя дітей. Я очікую максимального і справедливого покарання", — каже мама загиблого курсанта Володимира Олабіна Валентина Олабіна.

Розгляд справи може бути тривалим, розповів Суспільному начальник управління Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону.

Судове засідання у справі авіакатастрофи у Чугуєві
Виступ прокурора під час судового засідання 11 жовтня. Фото: Суспільне Полтава

"Допитано в ході досудового розслідування свідків, якщо я не помиляюся, більше 100 чоловік. Безпосередньо допитувати в судовому засіданні, я вважаю, необхідності всіх не буде. Допитаємо їх, потім перейдемо до допитів потерпілих, яких у нас теж більше 40 осіб. Це все буде відбуватися, якщо буде встановлений судом такий порядок, після дослідження письмових доказів, яких у нас на даний час 73 томи", – говорить прокурор Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону Павло Юхимович.

Що відомо про авіакатастрофу на Харківщині, у якій загинули курсанти та офіцери

Авіакатастрофа сталася 25 вересня 2020-го року біля міста Чугуїв Харківської області. Під час падіння військового літака "Ан-26" загинули 26 людей: 19 курсантів Харківського університету Повітряних сил та сім офіцерів, члени екіпажу. Основною причиною падіння визнали дозвіл керівництва на польоти конвеєрним способом, повідомляли в ДБР. Серед загиблих був один курсант із Полтавщини ― це 21-річний Андрій Роспотнюк. Його поховали у Миргороді.

У справі — шестеро обвинувачених. Це екскомандувач Повітряних сил Сергій Дроздов, колишній виконувач обов’язків начальника університету Повітряних сил Олександр Турінський, колишній командир військової частини В'ячеслав Глазунов та його ексзаступники Олександр Вовк і Роман Куценко, а ще ― екскерівник управління польотами на аеродромі Олександр Жук.

Матеріали кримінального провадження мали розглядати на Харківщині, але на початку повномасштабної війни передали у Полтаву. Справу розслідують за двома статтями Кримінального кодексу ― це "Недбале ставлення до військової служби" та "Порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушення правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу або інші тяжкі наслідки". Найбільша санкція – до 15 років позбавлення воліКримінальне покарання в Україні, яке полягає в ізоляції засудженого від суспільства та поміщенні його до кримінально-виконавчої установи.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок