Перший літак США з боєприпасами приземлився в Ізраїлі

Перший літак США з боєприпасами приземлився в Ізраїлі

ЗМІ
Перший літак США з боєприпасами приземлився в Ізраїлі
. Ізраїльські солдати в Сдероті, Ізраїль, 7 жовтня 2023 рік. Фото: АР/Ohad Zwigenberg

Перший літак з американськими боєприпасами приземлився в Ізраїлі. Це військова допомога Єрусалиму від Вашингтона для боротьби проти угруповання ХАМАС.

Про це повідомляє Sky News.

Літак прибув на ізраїльську авіабазу Неватим біля міста Беер-Шева на півдні країни.

Ввечері 10 жовтня президент США Джо Байден заявив, що США збільшують додаткову військову допомогу країні.

"Ми подбаємо про те, щоб Ізраїль не залишився без цих критично важливих ресурсів для захисту своїх міст і громадян", — сказав Байден на пресконференції.

Також він підтвердив підтримку Ізраїлю з боку Вашингтона, а також застеріг треті сторони від втручання у конфлікт. До того ж 12 жовтня у Ізраїль має прибути Держдеп США Ентоні Блінкен.

Що відомо про вторгнення ХАМАС в Ізраїль

Вранці 7 жовтня бойовики руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїля із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію.

Світові лідери засудили атаку ХАМАС на Ізраїль, зокрема свою солідарність із народом Ізраїля висловили в Європейському союзі та Україні.

Уряд Ізраїлю 8 жовтня підтримав запровадження воєнного стану в країні.

8 жовтня стало відомо, що через бої в Ізраїлі загинули дві громадянки України.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази.

На початок